Poesiserien Blå blixt

Bannerbb 2015 

Kära vänner! 

Nu är urvalet av texter färdigt inför Blå blixts tredje antologi. Antologin kommer att heta "Den sista fasta kontinenten" och utkommer i januari 2015. Poeterna vars texter publiceras i den äro följande: Elis Burrau, AnnaCari Färnskog, Sami Hatira, Daniel Mårs, Kassandra Smith och Jennie Spetz. Ett STORT grattis till er från oss! Och ett gigantiskt TACK till alla er som skickat in text till oss. Det är en stor ära för oss att ta del av vad ni skriver. 


Med poetiska hälsningar, 

Casia Bromberg och Sanna Svanberg, Redaktörer

 

 

 "Blixt som höljer dig i moln,

 blå blixt, den jag ser,

 när skall du bryta fram?
  Blixt, du välsignade,

 åskladdade, befruktande, renande..."

   Edith Södergran

 

 

VAD ÄR BLÅ BLIXT?


Raderna som gett namn åt Poesiserien är hämtade från Edith Södergrans dikt "Blixten." 

I litteraturen kan det gamla kasta ett sken över nuet, och det nya kan svara det gamla. 

Med en årligen återkommande antologi, vill vi låta nya röster bryta fram.

 

Antologierna 

"Hallon och bensin", 2012 och "Mot denna sol", 2013

 

Som utgångspunkt för arbetet med Blå blixt finns alltså en nyfikenhet på vart det 

klassiska har tagit oss. Vad kan poesi vara idag? Den frågan skickar vi ut

 till bland annat skrivarutbildningar, litterära tidskrifter och facebook-sidor och har hittills fått in 500-800 lyriska svar varje gång. Poesi - prosalyrik, gränserna är flytande, och det är vår förhoppning att antologins kollektiva form bjuder in till en läsning där de olika uttrycken får kasta ljus över varandra. 

 

Tre poeter som medverkat i i våra antologier har också sedan utkommit med egna poesisamlingar. Dessa är Lina Hagelbäck, som under våren 2013 utkom med  "Violencia", Tove Mörkberg som under hösten 2013 utkom med "Barnen", och Sanna Hartnor som i januari 2014 utkom med "Hamnen". Detta är vi förstås omåttligt stolta och glada för! 

 

  

Poeter som medverkade i den senaste antologin "Mot denna sol": 

Imanweb

Iman Mohammed

Iman Mohammed är född 1987. Hon har en Fil. Kand i litteraturvetenskap och har läst på journalisthögskolan i Stockholm.

 

Jonasweb

Jonas Gren

Jonas Gren föddes 1981 i Stockholm. Han lever i och kring skogar och vatten med vänner, odlingar och djur. Ingår i redaktionen för Klimatmagasinet Effekt. Har studerat litteraturvetenskap, idéhistoria, skrivande och journalistik.

 

Lidijaweb

Lidija Praizovic

Lidija Praizovic är född 1985 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2009 med romanen Spegelboken och 2012 kom diktsamlingen "PORR FÖR VLADA" på Dockhaveri förlag, som hon är med och driver. Hon har en kandidatexamen i litteraturvetenskap och har gått Biskops-Arnös författarskola.

 

Maximweb

Maxim Grigoriev

Maxim Grigoriev är född 1980 och bor i Odessa och Berlin. Han har studerat litteraturvetenskap, översatt rysk fantasy och skriver även noveller.

 

Metteweb

Mette Hansen

Mette Hansen, född 1966 bor i Malmö. Hon har magisterexamen i fri konst och arbetar som konstnär. Texten har en stor betydelse i hennes verk. Nu studerar hon på författarskolan vid Lunds universitet.

 

Sannaweb

Sanna Hartnor

Sanna Hartnor, född 1986, bor och verkar i Malmö och Köpenhamn. Arbetar som skribent och musiker. Hon är sysslar med performance och musik med utgångspunkt i poesin. 

Dela: