Majgull Axelsson Foto: Thron Ullberg
  • Majgull Axelsson
  • Majgull Axelsson
Pressbild
Dela:

Majgull Axelsson

Majgull Axelsson är en av Sveriges mest framgångsrika författare, och hennes böcker har översatts till ett tjugotal språk. Hon debuterade med Långt borta från Niefelheim men mest känd är hon för Aprilhäxan, från 1997, som för hon belönades med Augustpriset.

Majgull Axelsson föddes 1947. Hon utbildade sig till journalist vid Poppius journalistskola och fokuserade under början av sitt författarskap på att skiva om barnprostitution och fattigdom i Sverige.

Hennes skönlitterära debut Långt borta från Nifelheim kom 1994, men det var med Aprilhäxan hon slog igenom stort.
Bland hennes övriga titlar hittar man Slumpvandring, Rosario är död, Den jag aldrig var och Is och vatten, vatten och is (utkom på Norstedts). Hennes första roman på Brombergs är Moderspassion.

Majgull Axelssons romaner handlar ofta om det mänskliga psyket och om hur relationen barn-förälder formar oss.

Lyssna till en intervju med Majgull Axelsson i Lundströms Bokradio, 1 April 2014

Tre snabba frågor till Majgull Axelsson, Brombergs Blogg 2014-03-11

Majgull Axelsson tilldelas Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris år 2015 för sitt författarskap med motiveringen:

"För ett författarskap som utifrån en solidarisk grundsyn utgör en gestaltande undersökning av orättvisors uttryck och ursprung. Majgull Axelsson återkommer till kvinnors utsatthet, hur sambandet klass – kön präglar människan. Romanen Jag heter inte Miriam delar motiv och ämne med ett viktigt skede i Ivar Lo-Johanssons gärning och vidgar därtill perspektivet om romernas situation. Med sitt globala perspektiv har flera av Majgulls verk de kännetecken som Ivar Lo tillskrev kollektivromanen. Majgull Axelsson ger röst, kropp och temperament åt människor som är fångna av materiella och existentiella ojämlika betingelser."