Förlagets historia

Brombergs Bokförlag bildades 1975 av Adam och Dorotea Bromberg. Familjen kom till Sverige 1970 som polsk-judiska immigranter på flykt undan antisemitisk förföljelse i Polen. I Polen hade Adam Bromberg ägnat hela sitt yrkesliv åt bokförläggeri. Efter andra världskriget startade han flera polska bokförlag, däribland det stora universitetsförlaget PWN, där han var förlagschef i tolv år.
 
Efter några år i Sverige sökte sig Adam Bromberg åter till böckernas värld. När det visade sig vara omöjligt för honom att få anställning inom den svenska bokbranschen väcktes drömmen om ett eget svenskt förlag. Med familjens blygsamma tillgångar som enda säkerhet fick Adam Bromberg tillsammans med dottern Dorotea en banklån som räckte till att producera en bok.
Drömmen blev verklighet när den första boken utkom 1976. Författare till boken När Kina vaknar kommer världen att darra, en skildring av det på 1970-talet okända Kina, var fransmannen Alain Peyrefitte. Denna första bok visade sig bli en tillräcklig ekonomisk framgång för att Brombergs skulle få ett nytt banklån och kunna fortsätta att ge ut böcker.
  Adam _&_Dorotea .2
  Adam och Dorotea Bromberg.

 

Det var då förlagets framtida inriktning tog form: utgivningen skulle  domineras av böcker som främst hade sitt ursprung i den östeuropeiska judiska kulturen, som var välbekant för Adam och Dorotea Bromberg, men som till stor del var helt okänd eller bortglömd i Sverige. År 1978 fanns en judisk författare av polsk härkomst på höstens utgivningslista. Hans namn var Isaac Bashevis Singer. Nobelpriset 1978 kom som en total överraskning för det lilla förlaget som under sin dittills treåriga historia hade givit ut cirka femton titlar. Över en natt blev Isaac Bashevis Singer en bästsäljande författare. Och med honom upplevde hans  lilla svenska bokförlag en lycka och kommersiell framgång utan motstycke. Isaac  Bashevis Singer var en milstolpe i förlagets historia.

5200791753_de 3baa 9d 19

 

 

 


 

 


 


 

 

 

Bibliotekarierna Conny Jacobsson och Bertil Falck samt bokförläggaren Dorotea Bromberg var initiativtagare och drivkrafter bakom den första bok- och biblioteksmässan 1985. Här ser vi dom tillsammans med författaren Isaac Bashevis-Singer.
                    

 

 

 

Nu fanns möjligheten att introducera nya stora författarskap. En lång rad   namnkunniga utländska författare skulle snart visa sig få stor betydelse för förlagets framtid; bland dessa kan nämnas Umberto Eco, Bruce Chatwin, Susan Sontag, Anthony
Burgess, Oliver Sacks, Danilo Kis och Ivan Klima. Utgivningen av flera av dem  blev stora kommersiella framgångar. Ett sådant exempel är Rosens namn (1983) av Umberto Eco, som såldes i hundratusentals exemplar. Det är glädjande att se att det blivit så många fler böcker av Umberto Eco genom åren.
 
År 1980 tilldelades ännu en av förlagets författare Nobelpriset, den polske poeten, Czeslaw Milosz. Detta medförde att förlaget etablerades på den internationella marknaden eftersom man hade världsrättigheterna till Czeslaw Milosz böcker. Hans böcker såldes till ett trettiotal länder. Och alla kände därefter till det lilla svenska förlaget med de stora författarna.
 
År 1990 gick Nobelpriset till den mexikanske poeten Octavio Paz, en författare som utkommit på Brombergs sedan i början av 1980-talet. Lyckan var stor för den nu 78-årige Adam Bromberg som fick uppleva »sitt« tredje Nobelpris.
 
Adam Bromberg gick bort 1993, efter arton år som svensk bokförläggare. Historien om hans liv finns nedtecknad av författaren Henrik Grynberg i Historien om Adam Bromberg(2000).
Och år 2003 var det dags igen: ännu en av förlagets författare belönades med Nobelpriset. Denna gång gick det till sydafrikanen J.M. Coetzee som funnits på förlagets lista sedan 1982 med nio titlar utgivna på svenska.
 
Brombergs Bokförlag fortsätter att ge ut skönlitteratur i världsklass. Utgivningen består av ett trettiotal titlar årligen och omfattar även facklitteratur, barn- och ungdomsböcker. Författarna kommer från många olika språkområden och kulturer. Glädjande är också att förlaget fått ge ut flera goda svenska författare de senaste åren.
                 Dormiika
                 Dorotea Bromberg med Miika Nousiainen och Majgull Axelsson, 2010.
 

Men oavsett var författarna kommer ifrån så håller man fast vid sina ursprungliga föresatser: Att ge ut viktiga böcker som lever länge, böcker som kanske överlever oss alla.


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

Dela: