Läsprojektet Älskar-hatar

 Kids423

 

Under hösten 2011 har Brombergs i samarbete med några utvalda skolor och skolbibliotek genomfört ett läsprojekt kring Jenny Downhams starka roman Älskar-Hatar. Boken handlar om en kärlek som vinner över familjelojalitet och klassgränser. Bokens innehåll känns som angeläget att diskutera eftersom den kretsar kring en våldtäkt och dess konsekvenser.

De diskussioner som blir av och kring boken lämpar sig för skolans värld, både på svenskalektionerna och i samband med ämnesöverskridande projekt. Det är just samtalet kring boken - ur flera aspekter - som hör till det som mest givande, tycker några av de lärare som läst boken med sina klasser.

Elever bjöds under läsandet in att delta med sina kommentarer och reflektioner på en blogg som skapades enbart för projektet.

 Här finns möjlighet att berätta om sina läsupplevelser och diskutera bokens innehåll och moraliska dilemma. På bloggen har också författare skickat hälsningar till eleverna och svarar på frågor som eleverna haft. Tanken är att fortsätta uppmuntra aktivitet på bloggen, som är elevernas eget forum.

Tycker du att det låter spännande? Titta in på vår blogg och läs vad elever och lärare har delat med sig av under läsprojektets gång. Här finns också en PDF att tillgå där vi skrivit ihop förslag på diksussioner och frågor man kan ta upp just vad gäller Jenny Downhams "Älskar-hatar", allt utifrån kommentarer från lärare och elever.

Här finns Älskar-hatarbloggen.

 


Vill du beställa Älskar - Hatar till din klass?

 

Följande specialpriser gäller tom 121231 och/eller så långt lagret räcker. Beställ genom att maila info@brombergs.se så har du dina böcker inom 2-3 dagar.

  

Lycka till med läsandet!                                                                                                                                                                                                                                                                                                Och hör gärna av dig till oss med synpunkter, idéer och kommentarer på boken och ert läsprojekt.

 

Inbundna böcker: 75 kr/st + moms och frakt. Priserna gäller vid köp av minst 25 st.

 

Pocketboken (utkommer april 2012): 35 kr/st + moms och frakt. Priserna gäller vid köp av minst 25 st.

Är du nyfiken på fler titlar från Brombergs som passar för unga läsare?
Här tipsar vi om en några böcker utgivna hos oss som varje ung människa kan förfäras eller förföras av, och inte minst njuta av!

 

83


Alice Sebold, Flickan från ovan
Om 14-åriga Susie Salmons tragiska öde: hon våldtas och mördas och blir därefter ett himmelskt vittne till hur familjen handskas med tragedin. Trots det mörka ämnet är detta en ljus och varm bok. Den finns också som ljudbok och det har gjorts en riktigt bra film som man kan se efter att man läst boken.

 

 

36

 

Jenny Downham, Innan jag dör


15-åriga Tessa är döende i leukemi. Den tid hon har kvar att leva vill hon fylla med alla de saker hon hade hoppats få uppleva under ett längre liv. Det här är en bok som blivit kritikerrosad och som verkligen har hittat fram till en bred läsekrets. På internetbokhandlarna ges den bästa betyg och läsare intygar att den givit dem en helt ny syn på livet och på vad som är viktigt. Den är ständigt en av skolbibliotekens verkliga favoriter och en bok som fängslar både tjejer och killar.
         

 

311 

 

Yann Martel,

Berättelsen om Pi

 

Sextonårige Pi är ensam överlevande efter ett skeppsbrott. Inte alldeles ensam, i den lilla livbåten finns till att börja med också en orangutang, en hyena, en zebra och den fullvuxna bengaliska tigern Richard Parker. Ganska snart återstår dock bara Pi och Richard Parker - och den enorma oceanens golv. De ändlösa dagar som följer, då Pi kastas mellan hopp och förtvivlan, blir också till en resa i hans inre universum av livsfrågor; de där fullkomligt avgörande frågorna man måste försöka besvara som ung människa och som blir desto viktigare när man är helt ensam - så när som på ett livsfarligt rovdjur.
Boken belönades med Bookerpriset och är verkligen ett läsäventyr av det mer ovanliga slaget. Alldeles perfekt för den vane läsaren som vill diskutera existentiella spörsmål.

 

400

 

Patti Smith, Just Kids

New York, 1960-tal. Utblottad, ensam, mycket ung men redan mamma (fast sonen adopterades bort) kommer Patti Smith till stora staden från sin frustrerade småstadstillvaro med en enorm längtan till konstnärligt uttryck i bagaget. Så småningom skulle hon komma att bli en av vår tids stora rockikoner, poeter och konstnärer, men det anade hon inte då. Däremot förstod hon ganska omedelbart att mötet med den unge, vackre Robert Mapplethorpe skulle bli livsavgörande.
Förutom att detta är en spännande epokskildring och en levnadsteckning av det mer självlysande slaget så är den starkaste behållningen ändå skildringen av deras förhållande. Robert och Patti, först ett kärlekspar, varandras musor och inspiration, så småningom vänner på gränsen till syskonskap.
Patti Smith har en stor fanclub också bland unga, vilket blev oerhört tydligt då hon kom till Sverige i samband med att hon tilldelats Polarpriset. Kön till hennes signering ringlade sig kilometerlångt och flera unga tjejer brast i gråt när de slutligen fick träffa sin idol.