Blybröllop Foto:
  • Blybröllop
Pressbild
Dela:

Blybröllop


Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
ca 200
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789173378512
Utk.:
mars 2017
Genre:
Skönlitteratur
Lagerstatus:
Finns i lager
164 Kr
Antal

Irene Hussvig är bibliotekarie och sedan trettionio år gift med kabeldragaren Horst. Hon har alltmer tröttnat på hans uppblåshet och ständiga spydigheter om hennes intresse för litteratur och trädgårdsskötsel.

Så av en händelse hittar hon en bortglömd kista med blytyngder i källaren och plötsligt står allting klart: hon ska en gång för alla göra sig av med sin man. 

Med stor entusiasm och uppfinningsrikedom påbörjar Irene sin resa från tyst mus till amatörkemist med dödlig kunskap om gifter.

Blybröllop är en komedi med mörka undertoner och en sanslös skildring av ett äktenskap i upplösning. Med bitande humor skildrar den en mogen kvinnas minst sagt överraskande väg till frihet.


Recensioner

»Sara Paborn skriver med oavbrutet gott humör. Som i sina föregående romaner har hon en förledande lättsam ton. På ytan skriver hon en nöjsam grotesk där vi vaggas in i en icke så from förhoppning om att Irene ska lyckas genomföra sin plan. Trots allt är Horst ett rötägg, och invändningen att det vore både enklare och humanare med skilsmässa avfärdas av berättaren.

Men det vore orättvist och alltför enkelt att fastna i en sådan läsning. Under den motståndsfria diktionen öppnas andra skikt. Irene berättar om sitt sorgliga äktenskap och sin odåga till make i drastiska ordalag. Hennes kontroll över språket kunde antyda kontroll även över den egna situationen, men under ytan ser vi något annat.«

- Svenska Dagbladet

»...på ett sätt sällar sig ”Blybröllop” till de småroliga, lågintensivt dramatiska medelklasskildringar som svensk litteratur, tv-serier och biofilmer vimlar av just nu. De så igenkännbara typerna, paren, familjerna, gärna i en trygg småstads eller välmående förorts villaområde.
Med det är något med Sara Paborn, något annat. Hon inte bara kan berätta en historia – det kan många – utan hon flätar den mellan inre och yttre skeenden, mellan ungdomens förhoppningar och den annalkande ålderdomens bitterhet, på ett sätt som bygger berättelsen men aldrig linjärt. /.../

Kortare uttryckt: Sara Paborn är bättre än de flesta.«

-Niklas Wahllöf, Dagens Nyheter

 »Blybröllop är förvisso en underhållningsroman, om man med en sådan menar att den är lättillgänglig, ofta rolig och lämnar stort utrymme för identifikation. Men den är också mörk, intelligent och med ett tyngre existentiellt tema i botten.«

-Anina Rabe, Expressen

»Blybröllop är roligt och underfundigt skriven, lite som en skröna, med många tokroliga scener för läsaren att skratta åt. Samtidigt planterar Sara Paborn tankar hos läsaren som är av en allvarligare sort: hur mycket får man förvänta sig av sitt eget liv? Det är också fint att se Irenes transformation från underdånig fru till att ta kontrollen över sitt liv.«

-Annika Koldenius, Borås Tidning

 


Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB