Dröm och förbannad verklighet Spelet kring svensk film under 40 år Foto:
  • Dröm och förbannad verklighet Spelet kring svensk film under 40 år
Pressbild
Dela:

Dröm och förbannad verklighet Spelet kring svensk film under 40 år


Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
208
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789176089415
Utk.:
augusti 2003
Genre:
Facklitteratur
Lagerstatus:
Slutsåld

Ingen konstform står som filmen i korsvägen mellan krass kommersialism och konstnärlig ambition. Ingen konstform är så nära drömmen. Och ingen har så lätt att fastna i tekniska svårigheter och brist på pengar.

Dröm och förbannad verklighet berättar om den svenska filmens villkor sedan filmreformen infördes 1963. Vilka filmer får stöd och varför? Försöker politikerna styra vad filmerna handlar om? Varför bråkade alla med Harry Schein? Är svensk film på väg mot en ny guldålder?

När filmbranschen och staten enades kring ett filmavtal var det ett unikt samarbete. Kapitalet, makten och konsten gick samman. Regissörer, skådespelare, politiker och biografägare drömde om en gyllene framtid för svensk film. Sedan dess har personstrider, kriser, penningbrist, mästerverk och kalkonfilmer följt på varandra.

Samhället speglar sig i filmen, men bilden är magisk. Dröm och förbannad verklighet beskriver hur kulturpolitik blir rörliga bilder. Ett tjugotal makthavare inom svensk film, en del kända, andra okända, berättar om mötet mellan konst och makt, dröm och verklighet. Så blir skildringen av filmreformen också ett kapitel i berättelsen om folkhemmet, möjligen ett av de sista.


Nya böcker

Sovande jättar

Sovande jättar

Pocket
60 Kr
Antal
Hängiven

Hängiven

Pocket
60 Kr
Antal
Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB