Fallet Foto:
  • Fallet
Pressbild
Dela:

Fallet


Originaltitel:
La Chute
Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
112
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789173370370
Utk.:
november 2007
Serie:
Nobelklassiker
Genre:
Skönlitteratur, Nobelklassiker
Förord:
Horace Engdahl
Redaktör:
Horace Engdahl
Översättare:
Eva Alexanderson
Lagerstatus:
Slutsåld

I Fallet blir Jean-Baptiste Clamence, en framgångsrik advokat i Paris, vittne till hur en flicka försöker dränka sig i Seine. Men i stället för att försöka rädda hennes liv vänder han sig bort och går sin väg.

En kväll hör Jean-Baptiste ett skratt stiga upp ur Seines mörka vatten. Det får hans trygga värld att rasa samman. Han ger upp sin karriär och flyr, förföljd av skrattet och sitt nederlag som människa.

Listan över litteraturens erkända mästare förändras långsammare än uppfattningen om vilka som är deras viktigaste verk. När jag och mina kamrater diskuterade Camus som tjugoåringar, handlade det om Pesten och alldeles särskilt om »det absurdas trilogi« - Främlingen, Caligula och Myten om Sisyfos. Vi rullade alla stenar uppför sluttningar utan att se något sammanhang eller något slut. Vi var alla ensamhetens hjältar i sammanbitet förakt för obligatoriska känslor. /…/ Medan Pesten och Främlingen förförde med manligt kärv solidaritet och lockelsen att vara oförstådd, konfronterade oss Fallet med de obehagliga dragen hos vår tids fria andar. Ett halvsekel efter Albert Camus död framstår den boken som hans verkliga testamente.
- Ur förordet


Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB