H som i hök Foto:
  • H som i hök
Pressbild
Dela:

H som i hök


Originaltitel:
H is for Hawk
Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
ca 320
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789173377386
Utk.:
mars 2016
Genre:
Facklitteratur
Översättare:
Meta Ottosson
Lagerstatus:
Slutsåld

Unik och fascinerande självbiografi om att sörja en bortgången far och att  försonas med döden genom att tämja en av naturens mest okuvliga skapelser, duvhöken. Det är en djupt känslomässig berättelse om djur och människa, ensamhet och gemenskap, civilisation och vildmark, liv och död.

Helen Macdonald är i fyrtioårsåldern när hennes älskade far plötsligt dör. Redan när hon var liten flicka introducerade han henne för den fascinerande falkenerarkonsten och detta speciella intresse har alltid varit ett starkt band mellan dem.


Sorgen som drabbar Helen är förlamande. Samtidigt känner hon en närmast tvingande längtan att anta den största utmaningen en falkenerare kan ställas inför: att tämja en duvhök. För åtta hundra pund köper hon höken Mabel. Hon fyller frysen med hökmat, stänger av telefonen och ger sig ut på en livsresa hon inte vet var den ska sluta.

H som i hök är en fascinerande självbiografisk berättelse om att hantera sorg och försonas med döden genom att leva nära en av naturens mest mest vlda och okuvliga varelser.

H som i hök har blivit hyllad av både läsare och kritiker och omnämns redan som en klassiker.Recensioner

»Fantastisk fin naturskildring, men också en bok om att överkomma en stor sorg. Betyg: 4«

-Yukiko Duke, Gomorron Sverige

«En av de märkvärdigaste böcker jag har läst.»

-Ingalill Mosander, Gokväll

»Med stor omsorg låter Macdonald oss följa sin längtan att upphöra vara i världen, att istället bli ett med sin hök och inte behöva befinna sig i människans komplicerade och opålitliga närhet.»

- Kristina Sandberg, Svenska Dagbladet

»Macdonald skriver om det här framväxande bandet med fantastisk precision och känsla. Det är märkvärdigt drabbande och gripande. Bitvis thrillerartat spännande. Om någon enda bok kan väcka lusten att äga en duvhök, så är det H som i hök. Dessutom tror jag att många som inte är det minsta intresserade av fåglar eller naturen eller T.H. White eller ett tungt sorgearbete, kommer att älska den här vackra, passionerade, bitvis smärtsamma men genuint inspirerande boken.
H som i hök kommer garanterat att finnas med på många listor över de bästa fackböckerna 2016. «

-Ola Wihlke, Bear Books

»H som i hök är en självbiografi, en barndomsskildring och ett sprudlande uppslagsverk. Macdonald varvar anekdoter från barndomen med fakta om falkenerarkonst och gör nedslag i historia, lingvistik och etymologi, utan att någonsin göra avkall på innerligheten. /.../Berättelsen är en utsökt kombination av ett barns outtröttliga kärlek till ett specialintresse och en författares skicklighet att beskriva det.

- LitteraturMagazinet

»H som i hök liknar ingen annan bok, men om jag skulle jämföra den med någon som påminner mig om denna, så skulle det förmodligen vara Joan Didions bok Ett år av magiskt tänkande

- bloggen Fru E:s böcker

 »H som i hök är en prisad självbiografisk skildring av ett sorgeår. En skildring av en människas behov av tröst och av mening. Helen Macdonald bygger rasande skickligt upp berättelsen om hur hon och Mabel lever i symbios och speglar varandra in i de mest känsligaste delarna av själslivet. Gränser mellan människa och fågel suddas i kanterna och kampen för att göra tillvaron förståelig sammanför Helen och Mabel.

Även för oss som inte har något naturligt intresse för falkenerarkonsten blir kampen för att tämja Mabel rafflande och gripande.»

- Corren

»När tillvaron rämnar för Helen Macdonald köper hon en hök. Det mynnar ut i en briljant skildring av sorgearbete och livet med ett obevekligt djur...«

- Dagens Nyheter

»This book is a soaring triumph.«
Telegraph


»A talon-sharp memoir that will thrill and chill you to the bone… Fascinating«
Mail on Sunday


»H is for Hawk is a dazzling piece of work: deeply affecting, utterly fascinating and blazing with love and intelligence…»
Financial Times


»I'm convinced it's going to be an absolute classic of nature writing.»
The Guardian


»Nature-writing, but not as you know it. Astounding.»
Bookseller


»Spectacular«
The Times
Nya böcker

Sovande jättar

Sovande jättar

Pocket
60 Kr
Antal
Hängiven

Hängiven

Pocket
60 Kr
Antal
Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB