Hjältarnas uttåg Foto:
  • Hjältarnas uttåg
Pressbild
Dela:

Hjältarnas uttåg

- som Salamis soldater


Originaltitel:
Soldados de Salamina
Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
192
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789176088975
Utk.:
september 2002
Genre:
Skönlitteratur
Översättare:
Jens Nordenhök
Lagerstatus:
Slutsåld

En journalist snubblar en dag över en bra historia som utspelats under det spanska inbördeskriget. Historien handlar om den tongivande fascisten och poeten Rafael Sánchez Mazas, som på ett mirakulöst sätt undsluppit döden vid en arkebusering under krigets slutskede 1939.

Han flyr in i skogen jagad av några förföljare. Snart står han öga mot öga med en av dem och soldaten siktar på honom med sin pistol, men skottet avfyras aldrig. I stället ser soldaten sitt offer djupt i ögonen och ropar i samma stund till sina kamrater att rymlingen inte finns där.

Sánchez Mazas fortsätter sin flykt i skogen och får hjälp av några unga desertörer som hör hemma i trakten. Mazas kommer alltid att minnas soldaten som siktade på honom, såg honom i ögonen och avstod från att avslöja honom.

Mazas öde och framför allt det som utspelades där i skogen blir en anledning till att bokens berättarjag börjar intressera sig för kriget. Han fascineras mer och mer av vad som drev de hemlighetsfulla huvudpersonerna i denna historia. Han börjar leta efter sammanhang, efter en bit sanning.

Vad är en hjälte, frågar författaren Javier Cercas. Finns det alls sådana? I varje fall inga levande, är det svar berättarjaget får från den gamle soldaten som han till slut lyckas hitta. Verkliga hjältar föds och dör i ett krig, men i krig är alla soldater förlorare, såväl de som tillhör den vinnande sidan och får gator uppkallade efter sig som de andra.


Recensioner

»... en av årets främta europeiska romaner.«
- Ulf Eriksson, Dagens Nyheter

»... enastående, en av de bästa böcker jag läst på länge.«
- Mario Vargas Llosa


Nya böcker

Sovande jättar

Sovande jättar

Pocket
60 Kr
Antal
Hängiven

Hängiven

Pocket
60 Kr
Antal
Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB