Hur jag dog Foto:
  • Hur jag dog
Pressbild
Dela:

Hur jag dog

- Och fick klart för mig hur allt hänger ihop


Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
ca 250
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789173377744
Utk.:
augusti 2016
Genre:
Skönlitteratur
Lagerstatus:
Slutsåld

En solig försommarkväll 2011 krockar journalisten och författaren NIklas Ekdal med en motspelare på fotbollsplanen. När han vaknar upp tål han varken ljus eller ljud. Livet blir ett mörker och hösten 2012 står han inte längre ut. Hur jag dog är en omskakande och kompromisslös skildring av ett självmordsförsök och vägen tillbaka till livet.

Det är också en uppväxtskildring där vi får följa Niklas Ekdal från barndomen i Kisa på 60-talet till livet som framgångsrik skribent och älskad familjefar. Med journalistisk skarpsinne lyfter han blicken och undersöker självmordets roll i en civilisation med både bipolära och suicidala drag.

Ur Hur jag dog:

En mulen novemberdag tar jag hissen från vindsvåningen på Södermalm ner till källaren. I handen: datorväska med en liter naturell yoghurt av utgånget datum, något dussin pillerburkar, allt giftigt som går att hitta i medicinskåpet.

Sju trappor upp har jag ett liv, visserligen femtio år gammalt men bättre än något jag kunde drömma om som liten. Jag har tre sköna barn med en kvinna som fortfarande älskar mig. Jag har hållit hjärtat och hjärnan igång under ett långt yrkesliv, från Vimmerby Tidning till Dagens Nyheter, från manuell skrivmaskin till TV och internet. Jag har sett nästan hela världen. Skakat hand med tiggare och presidenter. Tagit stora risker men haft mer tur än otur, skrapat ihop mer pengar än jag kan göra av med, har fler vänner än jag hinner träffa.

Mitt liv står på topp. Nu ska jag dö.


Recensioner

»Det är en mycket modig och klok och självutlämnande och ärlig bok.«
-Cecilia Hagen, Expressen

»När jag läser blir jag just därför djupt berörd också på det strikt personliga planet. Om han så varför inte jag? Vi kan, inser jag, alla förpassas till helvetet, och helvetet är att inte längre få vara intresserad av livet.«
- Per Svensson, Sydsvenskan

»Det är en lika märklig som gripande och djupt mänsklig historia, den om mannen som har så mycket, men som ändå hamnar på botten och försöker att ta sitt liv. Niklas Ekdal är en beläst och berest man, och han är en lysande berättare, lika snabb i tanke som i formulerande fingrar.«
-Corren

»Historien griper tag i mig. Ämnet är dramatiskt, språket drivet och Ekdal kan konsten att berätta« -Jönköpings-Posten

 

 

 


Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB