I den första kretsen Foto:
  • I den första kretsen
Pressbild
Dela:

I den första kretsen


Originaltitel:
V kruge pervom
Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
863
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789173370998
Utk.:
augusti 2010
Serie:
Nobelklassiker
Genre:
Skönlitteratur, Nobelklassiker
Förord:
Lennart Samuelson
Översättare:
Hans Björkegren
Lagerstatus:
Finns i lager
199 Kr
Antal

För första gången ges nu den fullständiga, ocensurerade versionen av Alexander Solzjenitsyns klassiska roman ut. Den kom på svenska första gången 1969, men då var den ca 350 sidor kortare. Ett belysande förord är skrivet av Lennart Samuelson.

För fyrtio år sedan smugglades ett tjockt manuskript ut från Sovjetunionen. Innehållet var en sensation och anses vara en av de stora och mest initierade berättelserna från Stalintidens hemliga fängelser för politiska fångar, så kallade sjarasjkor.

Författaren till manuskriptet och sedemera 1970 års Nobelpristagare i litteratur, Alexander Solzjenitsyn, hade själv suttit i fängslad tre år i en sjarasjka innan han förflyttades till ett straffläger. Vad ingen visste var att boken trots sitt sprängstoff var en självcencurerad version. Solzjenitsyn hade strukit hela nio kapitel och ändrat politiskt känsliga passager i hopp om att få boken utgiven i hemlandet. I Sverige utkom den med titeln Den första kretsen.


Recensioner

»Ämnet till trots så har den en oväntad trivselfaktor som gör att man omedelbart känner sig hemma. Det är som att öppna dörren till ett levande parallelluniversum. Det behövs inga resuméer eller pedagogiska inledningar för att fatta. Man är där direkt, efter bara några rader.« -Dagens Nyheter »…tiden är mogen för att börja ta Solzjenitsyn för det han egentligen är: en av nittonhundratalets verkligt stora romanförfattare.« -Gabriella Håkansson, Dagens Nyheter »…tveklöst årets bok. Den hör till det litterära världsarvet och är en bok av det sällsynta slag som påverkar historien och fördjupar bilden av människan.»« -Borås Tidning »900 sidor lång tegelsten och käftsmäll, inte bara riktad mot det stalinistiska Sovjetunionens bisarra och grymma samhällssystem, utan retroaktivt också mot dem som ännu tvivlar på litteraturens kraft och makt.« -Kristianstadsbladet »…först nu är det fullt ut möjligt att förstå vilket starkt och drabbande mästerverk romanen är. Det här är den sortens bok som man förändras av att läsa« -Göteborgs-Posten


Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB