Jan Allan minns sitt femtiotal Foto:
  • Jan Allan minns sitt femtiotal
Pressbild
Dela:

Jan Allan minns sitt femtiotal


Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
ca 240
Illustrerad:
Ja
ISBN:
9789173375603
Utk.:
september 2013
Genre:
Facklitteratur, Presentböcker
Lagerstatus:
Slutsåld

"En mörk och blåsig höstkväll finner jag mig stående i arbetsrummet med ett dammigt gammalt fotoalbum i händerna. Jag bläddrar, häpnar, förundras. Har jag verkligen tagit alla dessa bilder? Har jag verkligen befunnit mig i alla dessa miljöer, tillsammans med alla dessa människor?

Plötsligt står jag öga mot öga med min historia. De stirrar på mig, alla de amerikanska jazzstjärnorna, väggmålningarna och de bedårande tusenskönorna på Nalen, alla mina vänner och spelkompisar, festerna, röken, jammen, turnéerna ...

Minnena börjar surra i bakhuvudet och de talar till mig då jag betraktar instrumenten som surrats fast på taket på det gamla PV-skåpet, för att fraktas till konserten i Östersund. Eller när jag tittar rakt in i Sophia Lorens ögon, genom en Rollieflex, på Kårhuset. Och så filminspelningen med Alice Babs, vandringen längs Kungsgatan dragandes på Lionel Hamptons vibrafon.

Jag inser, ödmjukt, att jag har haft ett fantastiskt och händelserikt liv. Jag lägger ifrån mig albumet, letar en stund i garderoben och finner den, lådan med negativ. Och då jag långsamt och metodiskt går igenom dem blir jag än mer rörd över det rytmiskt skiftande och det så påtagligt melodiska händelseförloppet under mina år som musikant, tillsammans med många av de allra största.Det är tusentals bilder. Som aldrig tidigare blivit framkallade. Och de har legat undangömda, i nära sextio år.

I denna bok delar jag med mig av mina fotografiska minnen, där samtliga bilder är tagna då trumpeten för en stund har lagts åt sidan och kameralinserna tagit över intresset. Jag låter följande dokument, med sina tidstypiska kulörer och varma gråskalor, berätta sannsagan om mitt femtiotal."

Jan Allan är en av våra internationellt mest uppmärksammade jazzsolister. Han har medverkat i åtskilliga klassiska jazzinspelningar med bland andra Lars Gullin, Rolf Billberg och Nils Lindberg.


Recensioner

"...och när man väl har tagit sig igenom den, börjar man förmodligen om från början igen. Nostalgi, javisst. Men även en synnerligen fascinerande, intressant och mycket rolig historielektion!"

Jan Olsson hyllar boken i magazinet Dig Jazz.
Recension publicerad i oktober 2013

"...Men denna gång glömde jag faktiskt bort mitt nybryggda kaffe. Jag hade nämligen öppnat boken och blivit helt uppslukad av bilderna och texterna."

Erik Lennartson gästbloggar hos Ivana på Bokmania
Se Jan Allan i Gomorron Sverige, sänt 2013-10-23


Nya böcker

Sovande jättar

Sovande jättar

Pocket
60 Kr
Antal
Hängiven

Hängiven

Pocket
60 Kr
Antal
Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB