Just kids med CD Foto:
  • Just kids med CD
Dela:

Just kids med CD


Originaltitel:
Just Kids
Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
364
Illustrerad:
Ja
ISBN:
9789173372633
Utk.:
april 2010
Genre:
Skönlitteratur
Översättare:
Ulla Danielsson
Lagerstatus:
Slutsåld

Det var sommaren då Coltrane dog. Sommaren då Jimi Hendrix satte eld på sin gitarr och Kina sprängde en vätebomb. Det var uppror i Newark och protestmarscher mot Vietnamkriget. Världen stod på tröskeln till en ny tid. Det var kärlekens sommar. Det var sommaren som förändrade mitt liv. Det var sommaren då jag mötte Robert.

Patti Smith är poet, konstnär och musiker. Hennes efterlängtade självbiografi, Just kids, är en levande skildring av New Yorks avantgardistiska och spännande kulturliv i början av 70-talet. Det är också en innerlig kärleksförklaring till hennes älskade vän, Robert Mapplethorpe.

Den heta sommaren 1967 lämnar Patti Smith hemstaden i New Jersey. Hon hoppar av sin lärarutbildning och tar sig till äventyret i New York. Hon är tjugo år gammal och har tröttnat på hemstadens inskränkthet. Hon vill få nya intryck och utvecklas. Och framför allt vill hon skapa. I New York träffar hon sin själsfrände Robert Mapplethorp. De två blir ett par och lever tillsammans i många år. Tillsammans med Robert kommer Patti rakt in i en miljö och atmosfär som sjuder av kreativitet och liv. Båda får de inspiration att utvecklas, och båda kommer de med tiden att nå stor berömmelse och revolutionera sina konstarter; han som fotograf och hon som musiker och poet.

Just Kids är en levande skildring av New Yorks avantgardistiska och spännande kulturliv i början av 70-talet. Här får vi möta författare, musiker och konstnärer, och många av dem har påverkat en hel generation och givit avtryck långt utanför New Yorks gränser. Här fanns Sam Shepard, Janis Joplin, Jim Morrison, Andy Warhol, Bob Dylan, William Burroughs, Tom Verlaine och många fler.

Just Kids är inte bara ett unikt tidsdokument utan också en varm och innerlig kärleksförklaring till en älskad vän.

En cd-skiva med sex låtar av och med Patti Smith medföljer denna utgåva: Gloria, Because the Night, Paths That Cross, The Jackson Song, People Have the Power och Wild Leaves.


Recensioner

»... egentligen borde jag inte bli överraskad att hon är en sån bra författare. Men det blir jag. Besatt. Tänker på boken hela tiden, läser så fort jag får en liten stund över, även om det är mitt i natten. Bara en liten stund till.«
- Louise Epstein, Kulturnytt

»Just kids borde sättas i händerna på alla unga som drömmer om att ta sig någon annanstans«
- Jan Gradvall, Sydsvenskan

»Smith är en lysande författare, som vet hur man gör konst av sitt liv. Hon skriver med oavbrutet starkt vibrerande närvaro.«
- Clara Törnvall, Aftonbladet


Av samma författare

Hängiven

Hängiven

Inbunden
150 Kr
Antal
Just Kids

Just Kids

Pocket
50 Kr
Antal
M Train

M Train

Inbunden
169 Kr
Antal
M Train

M Train

Pocket
50 Kr
Antal
Patti Smith Box

Patti Smith Box

Inbunden
599 Kr
Antal
Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB