Kanada Foto:
  • Kanada
Pressbild
Dela:

Kanada


Originaltitel:
Canada
Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
ca 420
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789173374750
Utk.:
september 2013
Genre:
Skönlitteratur
Översättare:
Nille Lindgren
Lagerstatus:
Slutsåld

Richard Ford tar oss med till amerikanska Montana och de kanadensiska prärietrakterna kring Saskatchewan. Året är 1956 och valkampanjen mellan presidentkandidaterna Nixon och Kennedy pågår för fullt.

Ett flertal händelser leder fram till att makarna Parsons genomför ett bankrån. I centrum för boken står deras barn, tvillingarna Dell och Berner. Bankrånet är bara början på en resa som bland annat kommer att innehålla tre mord, och mystiska transporter av stulet kött inom armén.

Kanada är en historia om människans mörkaste, starkaste och mest gåtfulla drivkrafter.

"Det är synd om alla som inte läser den."
Daniel Sandström recenserar "Kanada" i SvD 16 okt, 2013

"Omständigheterna betyder mer än allt."
Se Richard Ford i Babel, SVT2 29 sept, 2013

"Absalom, Absalom by William Faulkner was the first book I red."
Lyssna till en intervju med Richard Ford i Lundströms Bokradio, sänt från mässan 28 sept, 2013


Recensioner

»...utan jämförelse det bästa som Ford har skrivit. Som en korsning av Joseph Conrad och Alice Munro./.../ Kanada är en oförglömlig bok, den självklara höjdpunkten på Richard Fords författarskap. Det är synd om alla som inte får läsa den.»
- Daniel Sandström, Svenska Dagbladet

»Det boken handlar om, och som en dag kan förläna Richard Ford ett Nobelpris i litteratur, är förmågan att förmedla svårvunna insikter - insikter som ett fåtal människor har införskaffat sig, och som ännu färre kan uttrycka i ord. /.../ Om det fanns en betygsskala från ett till fem för böcker skulle jag ge Richard Fords Kanada en klar femma. Det är det minsta den är värd.»
- Gabriella Håkansson, Dagens Nyheter

»I ”Kanada” möter vi en mästare som arbetar på höjden av sin förmåga.«
- Sydsvenskan

»Kanada är en fantastisk roman. En gedigen, tjock, amerikansk klassisk berättelse av det slaget som det är en sann fröjd att vara läsare av. Den rutinerade Richard Ford har aldrig släppt ifrån sig ett dåligt verk vad jag har märkt och den här gången har han överträffat sig själv. Han håller läsaren i järngrepp från första sidan till sista.»
- Borås Tidning

»Det finns en varm melankolisk stämning rakt igenom hela romanen med ett svagt flämtande ljus i botten. Du som läsare vänder blad för att du vill veta hur det ändå skall gå för de skyddslösa barnen under resten av deras liv. Detta är stor berättarkonst.»
Dala-Demokraten

Kanada är en vacker och vemodig roman. Den är verkligen gripande och spännande och med Kanada befäster Ford sin ställning som en av de största amerikanska författarna i sin generation. Översättningen är mycket gedigen.
- Sundsvalls Tidning

»Richard Fords suveränt komponerade Kanada spänner årets flottaste episka båge. Allt från allvar och sorg över sentiment till humor ryms i denna gastkramande, hjärtknipande, livsfilosoferande totalroman.«
- Tommy Sundin, Västerbottens-Kuriren

»Richard Ford har skrivit en stor roman, en som för en stund får livet att kännas lite mer meningsfullt än det kanske är.«
- Dagens Nyheter om Canada

»Canada is a tale of what happens when we cross certain lines and can never go back. It is an examination of the redemptive power of articulated memory, and it is a masterwork by one of our finest writers working at the top of his form.«
- New York Times


Av samma författare

Som landet ligger

Som landet ligger

Pocket
50 Kr
Antal
Sportjournalisten

Sportjournalisten

Pocket
50 Kr
Antal
Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB