Människans lott Foto:
  • Människans lott
Pressbild
Dela:

Människans lott


Originaltitel:
Ihmisen osa
Bandtyp:
Pocket
Antal sidor:
176
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789173373142
Utk.:
mars 2011
Genre:
Skönlitteratur
Översättare:
Camilla Frostell
Lagerstatus:
Slutsåld

Salme Malmikunnas, en numera pensionerad garnhandlare, får möjlighet att sälja sitt livs historia för en stor summa pengar. Hon berättar om sina framgångsrika barn och om sitt lyckade äktenskap. Men det som börjar som en trevlig levnadsberättelse övergår snart i något annat. Något mörkare.

Salmes son Pekka, chef för ett teknikföretag, visar sig snart inte vara chef. Han har faktiskt inte ens ett jobb. Istället tvingas han våldgästa begravningar och rota i soporna efter mat. Lillflickan Maja har gift sig med en svart man, som till på köpet är en arbetslös busschaufför. Och äldsta dottern Helena bär på en stor sorg som hon inte förmår avslöja för någon.

Varför väljer Salme att blunda för sin familjs problem? Och vad ska hon använda pengarna till?

Människans lott är en rik roman. Den är klok och rättfram, gripande och avväpnande och har en humor som går på djupet. Utan skrattet är det omöjligt att berätta denna historia. Utan gråten likaså.

Kari Hotakainen debuterade på svenska 2004 med Löpgravsvägen, som han tilldelades Nordiska rådets litteraturpris för. Han har också skrivit Isakskatedralen (2005) och En klassiker (2006).


Recensioner

»Det är klurigt som hos Stig Claesson, burleskt som hos Mikael Niemi, skruvat som hos Tooles Dumskallarnas sammansvärjning.«
- Kulturnytt, SR

»...välskriven och underhållande.«
- Östgöta Correspondenten


Av samma författare

Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB