Mitt liv som förrädare Foto:
  • Mitt liv som förrädare
Pressbild
Dela:

Mitt liv som förrädare

- En ung kvinnas berättelse om att överleva ett iransk fängelse


Originaltitel:
My life as a Traitor
Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
263
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789173370455
Utk.:
april 2008
Genre:
Skönlitteratur
Översättare:
Meta Ottosson
Lagerstatus:
Slutsåld

När Zarah plötsligt arresteras på gatan av säkerhetspolisen kan hon inte föreställa sig det som väntar henne i det ökända Evinfängelset. Där blir en fönsterlös cell med cementgolv hennes nya hem.

Så griper skräcken tag i mig igen. De kan väl inte vara färdiga med mig, det kan jag väl inte tro? Kommer de att sätta på mig ögonbindeln fler gånger och föra mig till den där avskyvärde mannen? Var detta bara första gången av många som jag kommer att sitta där framför honom och kämpa för att lära mig reglerna i hans fula spel? Jag vet redan svaren på de här frågorna som har dykt upp i min stackars trötta hjärna: Den första av många gånger, Zarah. Jag står inte ut. Jag står inte ut.

Zarah Ghahramani växer upp i en privilegierad förort till Teheran. Hon är dotter till välbärgade och västorienterade medelklassföräldrar som uppmuntrar henne att studera och som satsar på att ge henne en god utbildning. Hon är en glad 19-åring fylld av energi och tro på livet. Men i likhet med andra iranska kvinnor är hon tvungen att klä sig i dämpade färger och täcka sitt hår för att följa Khomeyniregimens strikta regler.

Det är inget starkt politiskt engagemang som får Zarah att delta i en studentdemonstration i protest mot regimen. Det är snarare hennes ungdomliga iver som för henne dit. När Zarah plötsligt arresteras på gatan av säkerhetspolisen kan hon inte föreställa sig det som väntar henne i det ökända Evinfängelset. Där blir en fönsterlös cell med cementgolv hennes nya hem. Och, som det visar sig, hennes enda andningshål. Det enda ställe där hon slipper sina plågoandar till förhörsledare. Den ene ond och våldsam. Den andre mildare och mer civiliserad, men minst lika grym. Dag efter dag utsätts hon för förödmjukelser och slag, dag efter dag blir hon alltmer osäker på om hon kommer att överleva ännu en natt.

Zarah Ghahramani berättar en stark och skakande historia om sin utsatthet och svåra tid i fängelset och hur hon under några få veckor förvandlas från en naiv 19-åring till en kvinna med en stor portion mod och beslutsamhet. Hon inser att hon överlever tack vare sina starka familjeband och all läsning hon minns, men framför allt tack vare en viskande röst som kommer från cellen ovanför henne. En röst som påminner om vad det är att vara människa.


Nya böcker

Sovande jättar

Sovande jättar

Pocket
60 Kr
Antal
Hängiven

Hängiven

Pocket
60 Kr
Antal
Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB