Ord kan krossa betong: berättelsen om Pussy Riot Foto:
  • Ord kan krossa betong: berättelsen om Pussy Riot
Pressbild
Dela:

Ord kan krossa betong: berättelsen om Pussy Riot


Originaltitel:
The Words will Break Cement: The Passion of Pussy Riot
Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
ca 260
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789173375610
Utk.:
mars 2014
Genre:
Facklitteratur
Översättare:
Nille Lindgren, Thomas Grundberg
Lagerstatus:
Slutsåld

Journalisten Masha Gessen ger en unik inblick i fenomenet Pussy Riot, det feministiska punkkollektivet som fick en hel värld att vända sina blickar mot det ryska samhället och dess brist på demokratiska rättigheter.

Den 21 februari 2012 äntrade fem unga kvinnor Kristus Frälsarens Katedral i Moskva iförda neonfärgade kläder, rånarluvor och framförde den nu historiska punkbönen till Jungfru Maria om att frälsa det ryska folket från Vladimir Putin. Den efterföljande rättgången bevakades intensivt av internationell press och fick stor spridning på nätet. Människor över hela världen, däribland celebriteter som Madonna och Paul McCartney, visade sitt stöd för Pussy Riot.

Det som hyllades var inte bara den modig politisk konfrontationen gruppen genomförde, utan aktionen sågs också som ett inspirerande konstfenomen som skapade ett nytt sätt att uttrycka protester på i ett samhälle där yttrandefriheten är hårt kringskuren.

Journalisten Masha Gessen skildrar ingående hur Pussy Riot kom till och vilken inflytelse punkkollektivet har fått inte bara i Ryssland, utan i hela världen. Genom exklusiva intervjuer och samtal Pussy Riots medlemmar och deras familjer rekonstruerar hon medlemmarnas fascinerande och personliga resor som kom att leda fram till den sammanslutning av konstnärer som med en gemensam politisk vision och ett ursinnigt mod har satt sina spår i historieböckerna.


Recensioner

»Men den som i likhet med mig varit lite skeptisk till Masha Gessen ska läsa ”Ord kan krossa betong – berättelsen om Pussy Riot”. Det är nämligen en av de bästa reportageböckerna om Ryssland på flera år.«
Norrköpings Tidningar

»Boken är ett magnifikt reportage.«
Martin, Aagård, Aftonbladet

Lars Linder recenserar boken i DN, 2 April 2014


Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB