Porträttet Foto:
  • Porträttet
Pressbild
Dela:

Porträttet


Originaltitel:
The Portrait
Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
193
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789185251292
Utk.:
september 2005
Genre:
Skönlitteratur
Översättare:
Nils Larsson
Lagerstatus:
Slutsåld

En berömd porträttmålare, Henry MacAlpine, överger sin tillvaro i London vid 1900-talets början och flyr till en ödslig ö utanför Bretagnes kust. Till denna avlägsna plats bjuder han den brittiska konstvärldens mest betydande kritiker, William Naysmith, med löftet att han ska måla ett porträtt av honom.

I själva verket är han besatt av att förgöra denne man som en gång varit hans vän och mentor.

I takt med att porträttet växer fram får vi följa vänskapens historia i en andlöst spännande monolog. Gradvis avslöjas kritikerns brutala makt som krossat många konstnärer genom åren. Och snart avslöjas ett brott som MacAlpine håller Naysmith ansvarig för. Maktbalansen dem emellan är nu den motsatta. Naysmith sitter där passiv medan MacAlpine försöker fånga mannens egenskaper och utseende på duken. Ena stunden lättsam och familjär, nästa stund rasande och uppfylld av hämnd. Till slut avlöjar han varför han lämnat London så plötsligt och oväntat. Vi anar att något fruktansvärt kommer att hända när porträttet blir färdigt.

Iain Pears har skrivit en fängslande historia om en kritikers makt att antingen skapa eller undergräva en konstnärs anseende. Porträttet är en psykologiskt mångbottnad och suggestiv roman som man efter att ha läst sista sidan vill läsa om på nytt


Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB