Sibyllan Foto:
  • Sibyllan
Pressbild
Dela:

Sibyllan


Bandtyp:
Pocket
Antal sidor:
166
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789173379212
Utk.:
september 2017
Genre:
Skönlitteratur
Lagerstatus:
Finns i lager
50 Kr
Antal

Med Sibyllan inledde Pär Lagerkvist sin religiösa romansvit och berättelsen kretsar kring avvägningen mellan jordisk kärlek och kärleken till Gud.

Förordet till denna utgåva har Majgull Axelsson skrivit.

Med Sibyllan inledde Lagerkvist sitt religiösa epos i fyra delar (Sibyllan, Ahasverus död, Pilgrim på havet och Det heliga landet). Romanen Sibyllan handlar om en enkel bondflicka som blir upptagen till en sierska i ett tempel där hon tvingas utföra religiösa danser. Hon blir behandlad som en slav i templet och hennes tillvaro präglas av ångest och förvirring. Hon blir också förälskad, något som är förbjudet.

Flickan offrar sitt liv på flera plan, både personligt, kroppsligt och andligt. Det centrala temat i romanen är avvägningen mellan jordisk kärlek och kärleken till Gud.

"Trots det griper pythians son och hans öde mig en än gång när jag nu, många år senare, läser om Sibyllan. Jag känner att jag följer efter dem, att jag går bakom pythian och Ahasverus ändå upp till bergets krön, ända upp till den plats där sonens spår i snön plötsligt upphör.

Där inser jag att jag älskar honom. Men jag vet fortfarande inte varför."

ur förordet

 


Recensioner

»Obehagligt aktuell och i dess bästa mening på samma gång lättläst och full av svåra frågor skulle jag säga att den vore ytterst lämplig som obligatorisk läsning i skolan. Det är ett tips, utbildningsministern.«

- Dagensbok.com

»Sammantaget är Sibyllan en fantastisk gestaltning av människans sökande efter mening och hennes kamp mot yttre och inre auktoriteter.«

-Lyrans Noblesser

 


Av samma författare

Barabbas

Barabbas

Inbunden
160 Kr
Antal
Barabbas

Barabbas

Pocket
50 Kr
Antal
Bödeln

Bödeln

Pocket
50 Kr
Antal
Samlade dikter

Samlade dikter

Storpocket
99 Kr
Antal
Sibyllan

Sibyllan

Inbunden
160 Kr
Antal
Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB