Skymningsmarker Foto:
  • Skymningsmarker
Pressbild
Dela:

Skymningsmarker


Originaltitel:
Dusklands
Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
180
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789185251100
Utk.:
januari 2005
Genre:
Skönlitteratur
Översättare:
Thomas Preis
Lagerstatus:
Slutsåld

Skymningsmarker består av två berättelser, vitt skilda i tid och rum, men med beröringspunkter i den knivskarpa skildringen av mänsklig förnedring och översitteri.

Den första berättelsen Vietnamprojektet utspelar sig i USA på 1970-talet. Eugene Dawn, tjänsteman inom den amerikanska krigsadministrationen, får till uppgift att ställa samman en rapport om hur kriget i Vietnam ska vinnas. Han sitter vid sitt skrivbord och går systematiskt och kalkylerande igenom krigets olika faser fram till den slutgiltiga segern. Allt eftersom arbetet fortskrider får han dock svårare att hålla distans till sin uppgift och han går mot ett psykiskt sammanbrott. Bokens andra del Jacobus Coetzees berättelse utspelar sig i södra Afrika under 1700-talet. Här beskrivs de vita landägarnas utforskningar av det inre av Kaplandet och deras många gånger råa och blodiga sammanstötningar med urbefolkningen.

Skymningsmarker inleder ett stort och rikt författarskap och redan här visar J.M. Coetzee prov på den skärpa och språkkänsla som sedan blivit hans signum.


Recensioner

»... en stor författares debutroman /.../ ett tidigt prov på Coetzees stilistiska mästerskap.«
- Svenska Dagbladet


Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB