Soldater Foto:
  • Soldater
Pressbild
Dela:

Soldater

- Om kamp, dödande och död


Originaltitel:
Soldaten: Protokolle vom Kämpfen, Töten und Sterben
Bandtyp:
Inbunden
Antal sidor:
ca 520
Illustrerad:
Ja
ISBN:
9789173373722
Utk.:
mars 2013
Genre:
Facklitteratur
Översättare:
Svenja Hums
Lagerstatus:
Slutsåld

År 2001 finner den tyska historikern Sönke Neitzel ett i hemlighet inspelat samtal från ett av de tyska ubåtsslagen under andra världskriget. Han tar sig till Englands stora nationalarkiv i jakten på mer information och blir häpen över det han hittar.

Han upptäcker en stor mängd utskrifter som innehåller nedtecknade samtal mellan tyska krigsfångar. De har i hemlighet blivit avlyssnade under sin fångenskap.

Neitzel betämmer sig för att tillsammans med psykologen Harald Welzer sammanställa materialet. Här finns historier återgivna från soldater i Lufwaffe och Wehrmacht, vittnesmål som ger oss en unik inblick i de tyska soldaternas tankar och känslolov. Hur såg soldaterna på sina fiender? Vilka moraliska val ställdes de inför?

I boken Soldater återges och granskas dessa samtal på nära håll. Ur ett historiskt och psykologiskt perspektiv försöker författarna besvara svåra frågor om människans psyke. Vilka faktorer är det som gör att en person helt förlorar, eller inte längre har tillgång till, moral och empati? Hur påverkades man av sin omvärld? Boken är en fascinerande läsning som skänker oss ny kunskap om andra världskriget och om männen som stred för Hitler.Läs mer om "Soldater" på Brombergs blogg, inlägg publicerat 2013-02-19


Recensioner

"Skarp analys av krigspsyket"
Svenska Dagbladet

»...Neitzel och Welzer är begåvade med knivskarpa intellekt och omfattande kunskaper. I sina texter låter de oss förstå betydligt mer än vad som är brukligt i bokfloden om andra världskriget. De har förmågan att förklara det som kan verka omöjligt att förklara. Resultatet är närmast hisnande.» br>- Henrik Arnstad, VI

»Inget midre än en sensation.«
- Der Speigel


Av samma författare

Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB