Tiggaren och haren Foto:
  • Tiggaren och haren
Dela:

Tiggaren och haren


Originaltitel:
Kerjäläinen ja jänis
Bandtyp:
Pocket
Antal sidor:
264
Illustrerad:
Nej
ISBN:
9789173376129
Utk.:
augusti 2014
Genre:
Skönlitteratur
Översättare:
Mårten Westö
Lagerstatus:
Slutsåld

Tiggaren och haren är en varm satir om Finland och Europa, rika och fattiga, ideologier och barmhärtighet. Boken kan även läsas som en litterär bugning riktad åt Arto Paasilinna.

Tiggaren Vatanescu bestämmer sig en dag för att bryta upp från ett hungrigt och hopplöst liv i den rumänska slummen. Hans chef, Jegor Kugar, är minst sagt missnöjd med detta och det hela växer till en stor konflikt där Vatanescu till slut måste fly hals över huvud.

Samtidigt tvingas en hare lämna sin hemvist i en park i Helsingfors. På väg norröver möts haren och Vatanescu under en gatlyktas sken och tillsammans ger de sig av på en halsbrytande färd genom Finland.

Under sin resa hamnar de på en intensivvårdsavdelning, de får assistera en trollerikonstnär på ett nattåg och riskerar vid ett tillfälle att bli tigermat. Sedan gör Haren och Vatanescu karriär som bärplockare i Lappland, vilket så småningom leder fram till att de plötsligt befinner sig i Finlands politiska maktcentrum.


Recensioner

»Tuomas Kyrö berättar med gott humör, och Mårten Westö har gjort en utmärkt översättning, man skrattar ibland och dras under läsningen in i tempo och galghumor. Det är på flera sätt en Arto Paasilinna-elev på speed.«
- Göteborgs-Posten

»Tuomas Kyrö har gjort en imponerande debut.«
Tidningen Kulturen

»...den som gillar Arto Paasilinna och Jonas Jonassons "Hundraåringen..." kommer att få sig en läsupplevelse mellan fnitter och gapskratt.»
- LitteraturMagazinet


Av samma författare

Brombergs Bokförlag Besöksadress Telefon    Order   Copyright 2011
Hantverkargatan 26 Hantverkargatan 26 T:08-562 620 80

T:08-657 95 00

All rights reserved
112 21 Stockholm  

 

Brombergs Bokförlag AB