Book Cover

Ladda ner presskit: Ian McEwan

Lektioner

Äntligen dags för en ny samtida roman från Ian McEwan, en av Engands främsta författare.
Världen är fullt upptagen av att hämta sig efter andra världskriget, då den elvaårige Roland Baines liv fullkomligt vänds upp och ned. Han befinner sig trehundra mil från sin mors beskyddande kärlek, på en underlig internatskola. Hans sårbarhet attraherar pianolärarinnan miss Miriam Cornell. Deras ojämlika kärleksrelation ger honom ärr för livet, men blir också till ett skört minne av kärlek som aldrig försvinner.
 
Långt senare i livet blir Roland lämnad av sin fru med deras pyttelilla son. Hans redan ansträngda situation blir ännu svårare när det börjar pratas om radioaktiva ämnen från Tjernobyl som sprids över Europa. Roland påbörjar sökandet efter svar på frågor uppkomna från djupet av hans familjehistoria. Livskrisen kastar honom också tillbaka till händelserna ned miss Cornell på internatet. Har dessa svåra situationer något med varandra att göra?
Roland gör sitt bästa för att följa med i historiens vingslag, men har svårt att värja sig. Han söker lösningar på alla tänkbara sätt – genom musik, litteratur, vänner, sex och politik. I sökandet efter en ny kärlekspartner upplever han också en intensiv kärlek, som smärtsamt avbryts efter kort tid. Hans livsresa ställer viktiga frågor till oss alla.
Kan vi ha full kontroll över våra liv utan att någon annan får betala för det på vägen?
Hur formar stora historiska händelser våra liv och minnen? Och hur påverkas vi av trauman i det förflutna?
 
Lektioner är en djupt berörande roman om kärlek, förlust, ambition och försoning.
  • Finns som Inbunden
  • ISBN 9789178092529
  • Genre
  • Releasedatum 2023-01-21
  • Recensionsdagar 2023-02-08
  • Omfång 576 Sidor
För köp av våra böcker hänvisar vi till
Bokus eller Adlibris
samt till övriga återförsäljare av böcker

Andra böcker av

Maskiner som jag

av Ian McEwan 2020
London 1980-tal. Charlie och Miranda är grannar, men också ett par. Han hoppar mellan jobb, utan någon egentlig inriktning i livet. Hon är en målmedveten student. Men Miranda visar sig bära på en mörk hemlighet. Allting avslöjas när Charlie köper Adam, en mänsklig robot. Adam är så nära en människa man kan komma, både till det yttre och det inre. Han har till och med sex med Miranda och kan röras till tårar. Snart kastas dessa tre in i ett triangeldrama med stora konsekvenser.

Domaren

av Ian McEwan 2018
Fiona Maye är hovrättsdomare specialiserad på familjerättsfrågor och dömer i fall där man måste prioritera mellan barns välfärd och religiösa fri- och rättigheter. Hennes professionella framgångar förmörkas dock av att hennes barnlösa äktenskap håller på att gå i kras. Fionas man har bett henne att överväga ett öppet äktenskap och har efter flera uppslitande bråk flyttat ut ur deras hem. Fiona flyr in i sitt arbete och fördjupar sig i ett svårt fall där ett sjukhus vill ha hennes tillstånd att genomföra en livsavgörande blodtransfusion som en ung man vägrar eftersom han är ett Jehovas vittne. Mötet med ynglingen utlöser en händelsekedja där Fiona tvingas välja mellan liv och död och samtidigt fundera kring sina egna prioriteringar i livet.