Book CoverBook CoverBook Cover

Ladda ner presskit: Betlehem Isaak

Mitt liv utan dig

Sent 1990-tal. Betlehem är fyra år och bor med sin mamma, pappa och två syskon i Asmara, Eritrea. Här finns förskolan där Betlehem har många vänner, farfars italienska delikatessbutik och hemma – ett äldre stenhus fullt av böcker, viktiga papper och den mjuka röda soffan. Betlehems pappa Dawit är journalist och arbetar på Setit, landets största oberoende tidning. Ett krig trappas upp mellan Etiopien och Eritrea. Situationen blir allmer spänd och Betlehems föräldrar bestämmer sig för att lämna landet.

Familjen hamnar i Sverige, i Biskopsgården i Göteborg. Dawit får jobb som städare och mamma Sofia är mest hemma med Betlehems syster Danait och är ledsen. I skolan retas de andra barnen och frågar om Betlehem och hennes bror Yoran bott i en koja i Afrika. Familjen måste flytta mellan olika lägenheter. Pappa vill åka tillbaka till Eritrea, men Betlehems mamma säger nej. Ändå reser han. Några månader senare följer familjen efter i hopp om en ny framtid i hemlandet. Men det dröjer inte länge förrän Dawit blir arresterad av polis och försvinner. Familjen måste åka tillbaka till Sverige igen, utan pappa. Här börjar ett nytt kapitel i skuggan av Dawit, som än idag sitter fängslad i Eritrea.

Mitt liv utan dig är en stark och personlig berättelse om en ung familj som splittras, en historia om vad krig och diktatur kan göra med en framtida generation. Men framför allt är det Betlehems egen historia, återgiven från minnen och upplevelser från hennes uppväxt. En berättelse om rasism, alienation och en allvarlig vuxenvärld sedd genom ett barns ögon.

  • ISBN 9789178091133
  • Genre ,
  • Releasedatum 2020-03-16
  • Recensionsdagar 2020-04-01
  • Omfång 150 Sidor

Releasedatum 2020-03-16

Releasedatum 2020-04-25

Releasedatum 2020-03-25