Facklitteratur/Memoarer

 

 

 

 

Facklitteratur

Att överleva envälde

av Masha Gessen 2021
Redan 48 tim efter att Trump segrat i det amerikanska valet 2016 hade Masha Gessens essä Autocracy: Rules for Survival blivit viral. Den lästes och diskuterades av alla som försökte förstå vad som hänt. Som rysk-amerikansk journalist, länge verksam i det allt mer totalitära Ryssland har Masha Gessen utvecklat ett närmast sjätte sinne för tecken på maktmissbruk och autokrati. Tecken som är uppenbara hos Putin, men som hen menar är omisskännliga också hos Trump. Här skildrar Gessen den ödesdigra väg som USA slagit in på under hans presidentskap. Det är inte bara mediernas alltmer kringskurna roll och de försvagade samhällsinstitutionerna som visar tecken på en allvarlig utveckling, det går inte heller att bortse från hur landet på bara några år har förändrats på djupet. Från att ha identifierat sig som en nation byggd på – och av immigranter, ropar nu många i landet på stängda gränser och höga murar. I Att överleva envälde uppmanar Masha Gessen oss att vara uppmärksamma på och hålla emot varje tecken till autokrati – och göra det innan det är för sent.

Längs spåret

av Anders Falkirk 2020
Svemester, hemester, staycation – ord som för bara några år sedan nästan inte existerade, men som nu de flesta är bekanta med. I samband med den ökande önskan och behovet av att resa klimatsmart, riktar nu alltfler blickarna mot nya och klimatsmarta resmål när sommarens semester ska planeras. Varför inte stanna hemma i och upptäcka Sverige. Och varför inte ta tåget? Sveriges avlånga land har ett väl utbyggt spårnät och här finns många smultronställen för alla att upptäcka eller besöka på nytt.

Mitt liv utan dig

av Betlehem Isaak 2021
Sent 1990-tal. Betlehem är fyra år och bor med sin mamma, pappa och två syskon i Asmara, Eritrea. Här finns många vänner, farfars delikatessbutik och ett hus fullt av värme, böcker och viktiga papper. Betlehems pappa Dawit är journalist och arbetar på Setit, landets största oberoende tidning. Ett krig trappas upp mellan Etiopien och Eritrea. Situationen blir allt mer spänd och Betlehems föräldrar bestämmer sig för att lämna landet. Familjen hamnar i Biskopsgården, Göteborg. Här får Dawit jobb som städare och mamma Sofia är mest hemma och är ledsen med Betlehem och hennes syster Danait. I skolan retas de andra barnen och frågar om Betlehem och hennes bror Yoran bott i en koja i Afrika. Dawit vill åka tillbaka till Eritrea, men Betlehems mamma säger nej. Ändå reser han. Familjen kommer efter, i hopp om en ny framtid. Men det dröjer inte länge förrän Dawit arresteras av polis och försvinner. Familjen tvingas återvända till Sverige, denna gång utan pappa. Här börjar ett nytt kapitel i skuggan av Dawit, som än idag sitter fängslad i Eritrea.

Tid för tillit och trygghet

av Åke Åkesson & Bodil Jönsson 2020
I drygt två decennier har Bodil Jönsson satt ord på och resonerat kring vår upplevelse av tid, och då framför allt vår känsla av att den inte räcker till. Hur vi ständigt är stressade och frustrerade. Hur vi njuter så lite, trots att vi satsar så mycket på välbefinnande. Och hur vi hinner så lite, trots att vi gör så mycket. Hur vår oro, vilsenhet och villrådighet, ständigt växer. Men vad handlar dessa känslor om egentligen? Författarna menar att vi måste inse att tillvaron inte består av ett enda NU, att de käcka uppmaningarna ”lev i nuet” och ”Carpe Diem” snarare stressar än inspirerar. Tiden bjuder på ständigt nya ”nu”. Tiden räcker visst till!

Klarakvarteren

av Mats Hederos 2020
Den som har rört sig i Stockholm City de senaste åren har inte sällan fått hålla för öronen och ändra sin rutt för att komma fram. Här byggs och grävs det oavbrutet, särskilt i de gamla Klarakvarteren och i det beryktade området vid Brunkebergstorg. Vad är det egentligen som pågår? Ska det bara bli mer av samma gamla bankkolosser, eller väntar här något alldeles nytt? Mycket blev fel när Stockholm förvandlades till en modern metropol på 60- och 70-talen. Den omfattande rivningen av uppemot sjuhundra hus i Klarakvarteren har sedan varit som ett öppet sår som aldrig riktigt tillåtits läka. Men i dag pågår ett läkningsarbete med visionen att få området att leva och återfå sin gamla roll som myllrande samlingsplats.

Sorgen

av Musse Hasselvall 2021
Sorgen – Smärta är vekhet som lämnar kroppen baseras på en serie inlägg i sociala medier som programledaren och den fd kampsportaren Musse Hasselvall började skriva kort efter att hans flickvän lämnat honom. Några år tidigare hade Musses pappa tagit sitt liv. Dessa två händelser utlöser en våg av sorg så intensiv att den stora krisen blir oundviklig. Men mitt i all smärta tvingas Musse att få syn på sig själv. Han ser den destruktiva relationen till sin pappa och börjar förstå hur den påverkat vem han varit i sina nära relationer.

Människobyn

av Johan Tell 2022
Hur bygger vi hållbara och levande städer i framtiden? Har synen på byggande och stadskärnans funktion förändrats? Under pandemin har frågor kring hur vi ska arbeta, konsumera och leva satts på sin spets. Här delar Mats Hederos, en av Sveriges mest visionära fastighetsförvaltare, med sig av sina tankar kring förvandlingen av Stockholms city under det senaste decenniet och ger oss sin syn på hur stadskärnan i framtiden kan göras mer attraktiv med hjälp av bland annat kultur och idrott. Många säger att stadskärnor kommer att dö nu när människorna vill bort från staden. I verkligheten finns dock inga tecken på att staden har tappat sin attraktivitet. Men den behöver skapas på ett nya sätt, av nya aktörer och samarbetspartners. I Människobyn berättar han för oss om hur nya tankesätt och samarbeten kommer att visa vägen för hur våra framtida städer görs mera levande, människotillvända, hållbara och attraktiva. Han tar upp frågor som alla världens ledare diskuterar i detta nu, frågor som är helt avgörande för hur vi lever våra liv i staden.

Osynligt sjuk

av Karin Alvtegen & Karin Thunberg 2020
  Att drabbas av en obotlig sjukdom mitt i livet är ett hårt slag. När sjukdomen dessutom smyger sig på med diffusa och osynliga symptom blir bördan ännu tyngre. Vården misstänkliggör och ifrågasätter och omgivningen misstror. Det drabbade den framgångsrika författaren Karin Alvtegen när hon för sex år sedan insjuknade i ME, en neurologisk sjukdom som få svenska läkare har kunskap om. Hennes gripande historia berättas här av den prisbelönade journalisten och författaren Karin Thunberg. Karin Alvtegen beskriver hur det är att leva i ”skuggan av det verkliga livet”, sorgen, men också hur hon funnit nya ljuspunkter när hon väl accepterat att livet förändrats. Generöst och med värme berättar hon om sina nya vänner på nätet och hur nära relationer har förstärkts. Om hunden Selma och det lilla livets små njutningar. Och om hatkärleken till sin rullstol, som förvandlats från fiende till en möjliggörande vän.

Varför mår vi (fortfarande) så dåligt fast vi har det så bra?

av Nisse Simonson 2019
Tankens kraft är större än vi tror. Man kan faktiskt tänka sig lycklig genom att låta bli att tänka sig olycklig. Det är vetenskapligt bevisat att optimisten i genomsnitt lever hela sju och ett halvt år längre än pessimisten. Vår förmåga att känna glädje och tillförsikt beror i slutändan på hur vi tänker om våra liv. Både när lyckan ler och solen går i moln. Eftersom vår hjärna är plastisk, det vill säga förändringsbenägen ned till minsta hjärncell, påverkas den rent fysiskt av om vi tänker i dur eller i moll. Lyckas vi bryta gamla invanda negativa tankebanor kommer hjärnan sedan vilja välja det positiva tankespåret. Varför mår vi så dåligt när vi (fortfarande) har det så bra? är en uppdaterad nyutgåva av Nisse Simonsons omåttligt populära tankebok om lycka.

Hit med flaskan!

av Emma Knyckare 2019
När Emma Knyckare upptäcker att hon är gravid firar hon med en sista snusprilla och sedan förändras livet för alltid. Här tar hon oss med på sin lika panikslagna som fantastiska resa in i mammalivet. Med drastisk humor skildrar hon graviditetens vedermödor och glädjeämnen. Från att svälla upp och se ut som Jabba the Hutt i Star Wars och inte längre få plats på spinningcykeln, till att för första gången höra sin bebis hjärtljud och slutligen få möta lilla Maggan.

Man

av Calle Brunell 2019
Fördämningarna brast när uppropet #metoo drog in över Sverige hösten 2017. Tusentals kvinnor vittnade om övergrepp, våld och hot. För många kvinnor kom kraften i uppropet inte som någon överraskning. Men många män var helt oförberedda på den starka strömmen av berättelser. Nu fick det sexuella våldet ett ansikte; flickvännens, dotterns, mammans, den nära vännens. De började fråga sig: Vad har jag för ansvar som man? Hur kan jag bidra till förändring?

Bögtjejen

av Aleksa Lundberg 2019
När Aleksa är fyra år gammal blir hon av en brysk hand hänvisad till gruppen med killar på förskolan. Aleksa, som då betraktas som pojke, vill helst vara med tjejerna. Hemma finns en omtänksam mamma som försöker förstå varför Aleksa vill klä sig i prinsessklänning, och en tungsint pappa som oroar sig för att sonen är bög. Men där finns också farmor som ger Aleksa en videokassett med drag-artisten Christer Lindarw på. En kassett som Aleksa kommer att titta på om och om igen.

Ester och Ruzia – Vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred

av Masha Gessen 2018
1930-tal. Krig och förföljelse råder i Europa och två judiska kvinnor kämpar för sin överlevnad. Den ena är polskan Ester, som kommer från en stad där hela den judiska befolkningen har skickats till getton och till Hitlers koncentrationsläger. Den andra är Ruzia, en ryskfödd intellektuell, som tvingats underkasta sig Stalins regim. De båda kvinnorna möts i Moskva och blir vänner för livet. Men de blir också släkt när deras barn gifter sig med varandra.

Lust

av Esther Perel 2018
Esther Perel skriver om det som tycks vara ett av vår tids vanligaste relationsproblem: sex. Eller snarare: bristen på sex. Bokens fallbeskrivningar och resonemangen kring dem visar olika förhållanden – gamla, unga, homo- och heteropar, gifta, sambor, par med eller utan barn där paret av olika anledningar inte längre har sex med varandra. De vill fortsätta sitt liv tillsammans, de vill inte göra slut och gå vidare med någon annan partner. Det de vill är att återupptäcka lusten till varandra. Det finns inga enkla lösningar och inte heller ett svar som passar alla. Ett återkommande mönster syns dock, nämligen att man i ett parförhållande kan komma varandra för nära, så att den sexuella spänningen försvagas när inga okända sfärer längre finns. Man vet allt om varandra och har inget eget utrymme kvar. Syret tar slut, sexlusten slumrar in. Genom att belysa detta specifika problem inom parförhållanden och visa olika vägar att hantera det ger författaren olika förslag och möjligheter i denna insiktsfulla och läsvärda bok.