Kupletter

av Maggie Millner 2024
Kupletter är en berättelse om en kvinna som lever ett vanligt liv i Brooklyn, New York. Hon har en pojkvän. Tillsammans har de en katt. Hon tycker om att skriva dikter och drömmer om att bli förförd av äldre kvinnor. Men drömmarna är just det, drömmar. Så en natt träffar hon en kvinna i en bar, och störtar rakt in i en förtärande affär. En enorm våg av begär sköljer över henne och tvingar henne att lämna sitt gamla jag bakom sig. Maggie Millners fängslande, förföriska debut är en kärlekshistoria på vers som utforskar besatthet, kön, identitet och litterär förvandling. Kupletter berättar om relationers begränsningar, om kåthet, svartsjuka och besvikelse – och om hur magiskt det kan vara när människor vi älskar visar oss vilka vi verkligen är. Pressmeddelande 20 februari

Hallon och bensin

av Andreas Svanberg, Hanna Riisager, Karin Brygger, Lina Hagelbäck, Mimi Åkesson, Sofia Pulls & Tove Mörkberg 2012
Raderna som gett namn åt den här poesiserien är hämtade från Edith Södergrans dikt Blixten. I litteraturen kan det gamla kasta ett sken över nuet, och det nya kan svara det gamla. Med Blå blixt, en årligen återkommande antologi, vill vi låta nya röster bryta fram. Som utgångspunkt för arbetet med denna poesiserie finns alltså en nyfikenhet på vart det klassiska har tagit oss. Vad kan poesi vara idag? Den frågan skickade vi ut till skrivande personer – via skrivarskolor, litterära tidskrifter, bloggar, facebook-sidor, poesicaféer, gator och torg – och fick olika lyriska svar.

Mot denna sol

av Iman Mohammad, Jonas Gren, Lidija Praizovic, Maxim Grigoriev, Mette Hansen & Sanna Hartnor 2013
Mot denna sol är den andra antologin i serien Blå Blixt och innehåller sex nya poeter vars texter valdes ut bland ungefär 400 bidrag. Blixt som höljer dig i moln, blå blixt, den jag ser, när skall du bryta fram? Blixt, du välsignade, åskladdade, befruktade, renande, (…) Raderna som gett namn Poesiserien Blå blixt är hämtade från Edith Södergrans dikt Blixten som publicerades första gången 1920 i diktsamlingen Framtidens skugga. I litteraturen kan det gamla kasta ett sken över nuet, och det nya kan svara det gamla.

Ingen rök utan mareld

av Caroline Ljuus, Emma Rolén, Hanna Asp, Joel Berglund, Kristoffer Ehrnström Lundqvist Bey, Lisa Gidlöf, Lisa Zetterdahl & Yolanda Aurora Bohm Ramirez 2017
Ingen rök utan mareld är den fjärde antologin i Poesiserien Blå Blixt och innehåller åtta nya poeter vars texter valdes ut bland ungefär 400 bidrag. I denna nya, brännande antologi förflyttar vi oss från Lisa Gidlöfs nära, bultande text om ett havandeskap till Joel Berglunds berättelse om sorg och ett besök i en församling, till Yolanda Aurora Bohm Ramirez starka, arga sprakande manifest. I Ingen rök utan mareld medverkar åtta nya poeter: Hanna Asp, Joel Berglund, Lisa Gidlöf, Caroline Ljuus, Kristoffer Ehrnström Lundqvist, Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Emma Rolén och Lisa Zetterdahl.