Guldkorn

av Bodil Jönsson 2022
Bodil Jönsson blev vän med svenska folket i och med TV-programmet ”Fråga Lund” där hon svarade på kluriga frågor om fysik. Inte långt senare utkom hennes ”Tio tankar om tid”. En bok som blev en enorm succé och sålde i mer än 650 000 exemplar. Utöver sin vetenskapliga produktion har hon skrivit ett tiotal böcker som vänder sig till den breda läsekretsen, på teman som samtid, stress och arbete. Hon har kommit att bli en av våra mest folkkära föreläsare, upplysare och författare.  

Mr Tourette on tour

av Pelle Sandstrak 2012
I sin självutlämnande bok Mr Tourette och jag (2008) gav Pelle Sandstrak oss en inblick i ett liv som sedan barndomen präglats av avancerade tvångsritualer och tics. Än värre blev vuxenlivet som när det var som mörkast bestod av hemlöshet, utanförskap och missbruk. Vändpunkten kom när han på radio fick höra talas om Tourettes syndrom. Han kände genast igen sig och förstod att det finns andra som han. Han beslöt sig för att söka hjälp.

Varför mår vi (fortfarande) så dåligt fast vi har det så bra?

av Nisse Simonson 2019
Tankens kraft är större än vi tror. Man kan faktiskt tänka sig lycklig genom att låta bli att tänka sig olycklig. Det är vetenskapligt bevisat att optimisten i genomsnitt lever hela sju och ett halvt år längre än pessimisten. Vår förmåga att känna glädje och tillförsikt beror i slutändan på hur vi tänker om våra liv. Både när lyckan ler och solen går i moln. Eftersom vår hjärna är plastisk, det vill säga förändringsbenägen ned till minsta hjärncell, påverkas den rent fysiskt av om vi tänker i dur eller i moll. Lyckas vi bryta gamla invanda negativa tankebanor kommer hjärnan sedan vilja välja det positiva tankespåret. Varför mår vi så dåligt när vi (fortfarande) har det så bra? är en uppdaterad nyutgåva av Nisse Simonsons omåttligt populära tankebok om lycka.