Foto: Casia Bromberg

Augustpriset 2019 till Oskar Kroon

Oskar Kroon tilldelas Augustpriset 2019 i kategorin Barn och ungdom för sin bok Vänta på vind (år 6-9).

 

Motiveringen lyder

Det finns mycket att älska med Vänta på vind. Främst kanske den språkliga lättheten, den poetiska tätheten och tonträffen. Men också den fina gestaltningen av huvudpersonen Vinga och hennes morfar, två egensinniga solitärer, skildrade med en värme fjärran från allt stereotypiserande. Stark men ensam växer Vinga i arbetet med att reparera och sjösätta en båt, och i den djupnande vän- och kärleksrelationen till jämnåriga Rut.

 

Vänta på vind

Vinga drömmer om havet. Hon tänker bli sjöman och segla till avlägsna hamnar och kanske rädda en eller annan skeppsbruten. Hemma i stan går mamma och är ledsen och pappa har flyttat för gott. Men nu är det sommar hos morfar på ön och allt det andra känns långt bort. Morfar har gett Vinga en gammal snipa som hon ska göra sjöduglig. På ön är allt som det alltid har varit, fast ändå inte. Dagarna dallrar av hetta, och plötsligt börjar en tjej med svart hatt dyka upp på stranden där snipan ligger. Vinga har sett henne några gånger, Rut heter hon. Det enda de verkar ha gemensamt är åldern och att de befinner sig på samma ö. Ändå visar det sig vara så mycket mer.

Vänta på vind är en gripande berättelse för mellanåldern om en ovanligt sen sommar då barndomen tar slut. Inkännande och med mycket värme berättar Oskar Kroon om när Vinga lämnar barndomen bakom sig. Med avsked, nyvunnen vänskap och en strandad val lär hon sig att stå stadigt i en storm.

Om Oskar Kroon

Oskar Kroon föddes 1980 i Växjö. Han arbetade tidigare som journalist för bland annat Sydsvenskan, Blekinge Läns Tidning och Dagens nyheter men har senare sadlat om till bagare. Nu bakar han för att ha tid att skriva och vara med familjen.

År 2019 debuterade Oskar Kroon med Mitt fönster mot rymden – en känsloladdad skildring av ett barns rädsla för att förlora en förälder. Men också en rättfram vardagshistoria kantad med pizzakartonger, myrstackar och grillkvällar. Boken fick ett  varmt mottagande från kritikerkåren. Vänta på vind, som Oskar nu vunnit Augustpriset för – är författarens andra bok.

Om priset

Augustpriset har fått sitt namn efter August Strindberg och är Sveriges mest uppmärksammade litterära pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 för att lyfta de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år och bland pristagarna finns både debutanter och etablerade författare.

Augustgalan 2019 ägde rum i Konserthuset Stockholm och priset delades ut i kategorierna: Årets svenska skönlitterära bokÅrets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Pristagarna fick en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare och 100 000 kronor.

Augustprisets pressmeddelande