Författarporträtt

Jane Fonda

Jane Fonda föddes i New York 1937. Hon studerade drama för Lee Strasberg och blev medlem i hans berömda Actors Studio i New York. Hon filmdebuterade 1960. Henns insatser på scenen och vita duken har belönats med flera priser, däribland två Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i Klute – en smart snut (1971) och i Hemkomsten (1978). För sin roll i tevefilmen Dollmaker tilldelades hon en Emmy (1984).

Hon har också haft framgång som filmproducent för Kinasyndromet, 9 till 5, Sista sommaren och Mellan midnatt och gryning.

I början av åttiotalet revolutionerade hon motionsbranschen med sin träningsvideo Jane Fondas Workout, som blev en enorm succé. Den följdes av ett stort antal videor och böcker om träning och hälsa.

I dag är Jane Fonda starkt engagerad i arbetet med The Georgia Campaign for Adolescent Pregnancy Prevention (G-CAPP), som hon grundade 1995, och Jane Fonda Center for Adolescent Reproductive Health. Båda organisationerna har som mål att stödja unga kvinnor och män genom upplysning och utbildning och därigenom förebygga tonårsgraviditeter samt stärka de ungas självkänsla och bekämpa destruktiva könsmönster.

Jane Fonda är bosatt i Atlanta.

Jane Fonda har ett förflutet som skådespelerska, filmproducent och träningsinstruktör. 2006 utkom hennes självbiografi på svenska på Brombergs.