Författarporträtt
Foto: Casia Bromberg

Karin Alvtegen

Karin Alvtegen föddes 1965 i Huskvarna. Hon är en av Skandinaviens mest lästa och uppskattade författare, känd för sina pregnanta personporträtt och psykologiska thrillers. Hon debuterade 1998 med Skuld, som följdes upp av omåttligt populära Saknad, Svek, Skam och Skugga (utgivna på Natur & Kultur och sedan återutgivna hos oss i pocket).

Hennes första skönlitterära roman En sannolik historia utkom på Brombergs hösten 2010. Efter den följde Fjärilseffekten (2014). År 2016 utkom den första delen i fantasytrilogin om den hemliga världen Hinsides som Karin skrivit tillsammans med sin son Albin Alvtegen. Den heter Nyckeln till Hinsides och efter den kom en del två och tre: Hinsides brinner  och Hinsides väktare, för åldern 9-12.

I maj 2019 utkommer boken Osynligt sjuk som Karin har skrivit i samarbete med den välkända journalisten och författaren Karin Thunberg.

Karin Alvtegen är en av Sveriges mest lästa och uppskattade författare och hennes böcker har sålts till ett 30-tal länder. Hon har även belönats med en lång rad fina priser som Glasnyckeln för bästa skandinaviska kriminalroman och Danska Deckarakademins Palle Rosenkranz' pris för årets bästa kriminalroman i Danmark. Hon har även nominerats till ett stort antal litteraturpriser, bland annat till två av världens mest prestigefyllda kriminallitterära priser, The CWA International Dagger och The Edgar Allan Poe Awards.

Senaste böcker

Osynligt sjuk

av Karin Alvtegen & Karin Thunberg 2020
  Att drabbas av en obotlig sjukdom mitt i livet är ett hårt slag. När sjukdomen dessutom smyger sig på med diffusa och osynliga symptom blir bördan ännu tyngre. Vården misstänkliggör och ifrågasätter och omgivningen misstror. Det drabbade den framgångsrika författaren Karin Alvtegen när hon för sex år sedan insjuknade i ME, en neurologisk sjukdom som få svenska läkare har kunskap om. Hennes gripande historia berättas här av den prisbelönade journalisten och författaren Karin Thunberg. Karin Alvtegen beskriver hur det är att leva i ”skuggan av det verkliga livet”, sorgen, men också hur hon funnit nya ljuspunkter när hon väl accepterat att livet förändrats. Generöst och med värme berättar hon om sina nya vänner på nätet och hur nära relationer har förstärkts. Om hunden Selma och det lilla livets små njutningar. Och om hatkärleken till sin rullstol, som förvandlats från fiende till en möjliggörande vän.

Sagt om Hinsides brinner

Det är ett ganska förträffligt äventyr som Karin och Albin Alvtegen delar med sig av. Men vad kan man egentligen förvänta sig när de har självaste Astrid Lindgren en bit upp i släktledet. Nyckeln till Hinsides nosar på precis ett sådant djup som karaktäriserar så många av Lindgrens verk.
Litteraturmagazinet

Alla böcker