Författarporträtt

Karin Thunberg

Karin Thunberg (f.1949) är bosatt i Stockholm. Hon är sedan många år reporter och kolumnist på Svenska Dagbladet. Hennes personliga och vardagsnära texter har gjort henne till en av tidningens mest uppskattade journalister.

År 2002 tilldelades Karin Thunberg Publicistklubbens Guldpenna "för sin förmåga att förena det privata med det personliga och det politiska", år 2015 tilldelades hon tidningen Journalistens pris "Årets stilist", och 2016 vann hon Stora Journalistpriset.

Senaste böcker

En dag ska jag berätta om mamma

av Karin Thunberg 2008
Varje familj bär på en hemlighet. Något vi gömmer undan, inte får tala om. Just därför får det så stor makt över våra liv, långt efter att vi minns vad som egentligen hände. Det finns många mammor som samlar och samlar och inte kan slänga någonting. Ändå vet vi så lite om dem. Om andra mammor, om sådana som super, tänder eld på hus eller dödar sina barn, finns rapporter och undersökningar. Om dem ökar våra kunskaper för varje år. Sopmammorna är det ingen som bryr sig om. Kanske är de inte tillräckligt spännande. Eller också vill ingen rota i skiten. En kvinna reser tillbaka till sin barndomsö. Skammen möter hennes redan vidångbåtsbryggan. Följer henne hack i häl. Mumlande, viskande: Nog minns folk här hur det var. Allt det där med din mamma.

En dag ska jag ta mig någon annanstans

av Karin Thunberg 2011
”Jag reste tillbaka till förorten Söderkulla i Malmö, till det 70-tal som ingen längre talar om eller verkar minnas. Som om vi aldrig funnits. Vi som inte stred på barrikaderna för att förändra världen. I stället gifte vi oss, skaffade jobb och bruna manchestersoffor. Bjöd på kasslergratäng framför Hylands hörna. Hösten 2010 fotvandrar jag bakåt i mitt eget liv. Genom äktenskapet, det första. Fram till sveket och den oundvikliga katastrofen. Så klarnar bilden av den unga kvinna som en gång var jag. Hon som finns kvar där bakom håret som nu börjat gråna”.

Osynligt sjuk

av Karin Alvtegen & Karin Thunberg 2020
  Att drabbas av en obotlig sjukdom mitt i livet är ett hårt slag. När sjukdomen dessutom smyger sig på med diffusa och osynliga symptom blir bördan ännu tyngre. Vården misstänkliggör och ifrågasätter och omgivningen misstror. Det drabbade den framgångsrika författaren Karin Alvtegen när hon för sex år sedan insjuknade i ME, en neurologisk sjukdom som få svenska läkare har kunskap om. Hennes gripande historia berättas här av den prisbelönade journalisten och författaren Karin Thunberg. Karin Alvtegen beskriver hur det är att leva i ”skuggan av det verkliga livet”, sorgen, men också hur hon funnit nya ljuspunkter när hon väl accepterat att livet förändrats. Generöst och med värme berättar hon om sina nya vänner på nätet och hur nära relationer har förstärkts. Om hunden Selma och det lilla livets små njutningar. Och om hatkärleken till sin rullstol, som förvandlats från fiende till en möjliggörande vän.

Sagt om Osynligt sjuk

"Boken ger ett djupt sympatiskt porträtt av Karin A. och hennes kamp med livet och sjukdomen. Karin Thunberg har tagit till sig hennes berättelse med värme, respekt och inlevelse. Den kan läsas av både den som är frisk och den som är sjuk, av anhöriga och personal inom vården. Här finns mycket att lära om livskvalitet, om betydelsen av ett gott bemötande och vad respekt och förståelse betyder."
Tidskriften Social Politik