Majgull Axelsson

Majgull Axelsson föddes 1947. Hon utbildade sig till journalist vid Poppius journalistskola och fokuserade under början av sitt författarskap på att skiva om barnprostitution och fattigdom i Sverige.

Hennes skönlitterära debut Långt borta från Nifelheim kom 1994, men det var med Aprilhäxan hon slog igenom stort.
Bland hennes övriga titlar hittar man Slumpvandring, Rosario är död, Den jag aldrig var och Is och vatten, vatten och is (utkom på Norstedts). Hennes första roman på Brombergs var Moderspassion. Efter den följde Jag heter inte Miriam (2015) som blev en stor succé, och sedan Ditt liv och mitt (2017) som även den fick ett varmt mottagande.

Majgull Axelssons romaner handlar ofta om det mänskliga psyket och om hur relationen barn-förälder formar oss. En annan röd linje är folkhemmet och Sveriges historia.

År 2015 tilldelades Majgull Axelsson Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris för sitt författarskap med motiveringen:

”För ett författarskap som utifrån en solidarisk grundsyn utgör en gestaltande undersökning av orättvisors uttryck och ursprung. Majgull Axelsson återkommer till kvinnors utsatthet, hur sambandet klass – kön präglar människan. Romanen Jag heter inte Miriam delar motiv och ämne med ett viktigt skede i Ivar Lo-Johanssons gärning och vidgar därtill perspektivet om romernas situation. Med sitt globala perspektiv har flera av Majgulls verk de kännetecken som Ivar Lo tillskrev kollektivromanen. Majgull Axelsson ger röst, kropp och temperament åt människor som är fångna av materiella och existentiella ojämlika betingelser.”

Majgull Axelsson är en av Sveriges mest framgångsrika författare, och hennes böcker har översatts till ett tjugotal språk. Hon debuterade med "Långt borta från Niefelheim" men mest känd är hon för "Aprilhäxan", från 1997, som för hon belönades med Augustpriset.

Sagt om Ditt liv och mitt

En vild och mörk roman
Kulturnyheterna, SVT

Alla böcker

Jag heter inte Miriam

av Majgull Axelsson 2015
Jag heter inte Miriam är en stark roman om identitet, utanförskap och mörka hemligheter av en av Sveriges största författare. Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna. När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj är skött till perfektion, hennes utseende är alltid välordnat och hon är korrekt, lugn och välformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten. ”Tårarna stiger henne i ögonen, hon får blinka några gånger för att driva undan dem, och orden flyger hastigt genom hennes huvud, de där orden hon inte får säga, de där orden hon inte har sagt en enda gång sedan hon kom till Sverige. Jag heter inte Miriam.” När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes 85-årsdag tror de att hon blivit dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter det alla vet att hon faktiskt heter? Sanningen bakom tatueringen på Miriams arm, om hur hon blev Miriam, börjar så sakta komma fram och det är en helt annan berättelse än familjen väntar sig. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden. Det här är utan tvekan en av Majgull Axelssons starkaste romaner. En läsupplevelse i samma klass som Aprilhäxan.