Masha Gessen

Masha Gessen är journalist och författare. Hon föddes i Moskva 1967 och flyttade till USA med sin familj 1981, för att sedan återvända till Moskva 1991. Hon kände sig dock tvingad att återigen lämna Ryssland och bor sedan 2013 i New York. Hon har publicerats i tidningar och tidskrifter som The New Yorker, New Republic, New Statesman, Vanity Fair och Granta och är författare till en handfull böcker. Hennes första bok på svenska var den omtalade boken "Mannen utan ansikte" som handlar om Vladimir Putin. Hon har ägnat flera år åt att bevaka den sittande regeringen och anser sig själv vara ansvarig att fortsätta det arbete som Anna Politkovskaja hindrades utföra. Hon har även givit ut "Ord kan kross betong - berättelsen om Pussy Riot", "Framtiden är historia" samt "Ester och Ruzia". År 2013 mottog Masha Gessen Tuscholskypriset av Svenska PEN.

Senaste böcker

Ester och Ruzia – Vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred

av Masha Gessen 2018
1930-tal. Krig och förföljelse råder i Europa och två judiska kvinnor kämpar för sin överlevnad. Den ena är polskan Ester, som kommer från en stad där hela den judiska befolkningen har skickats till getton och till Hitlers koncentrationsläger. Den andra är Ruzia, en ryskfödd intellektuell, som tvingats underkasta sig Stalins regim. De båda kvinnorna möts i Moskva och blir vänner för livet. Men de blir också släkt när deras barn gifter sig med varandra.

Ord kan krossa betong

av Masha Gessen 2014
Journalisten Masha Gessen ger en unik inblick i fenomenet Pussy Riot, det feministiska punkkollektivet som fick en hel värld att vända sina blickar mot det ryska samhället och dess brist på demokratiska rättigheter. Den 21 februari 2012 äntrade fem unga kvinnor Kristus Frälsarens Katedral i Moskva iförda neonfärgade kläder, rånarluvor och framförde den nu historiska punkbönen till Jungfru Maria om att frälsa det ryska folket från Vladimir Putin. Den efterföljande rättgången bevakades intensivt av internationell press och fick stor spridning på nätet. Människor över hela världen, däribland celebriteter som Madonna och Paul McCartney, visade sitt stöd för Pussy Riot.

Sagt om Ester och Ruzia - Vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred

Den fylliga verklighetsskildringen skulle räcka för att göra boken till ett viktigt dokument över det nyss förflutna, men den är dessutom en stor läsupplevelse. Masha Gessen lever sig på ett fullständigt självklart vis in i Esters och Ruzias liv, deras tankar och känslor. Hon fångar deras olika personligheter och gör dem så levande att jag tycker mig höra Esters sorglösa skratt och se Ruzias blyga leende.
Ingrid Elam, Kristianstadsbladet

Alla böcker