Oskar Kroon

Senaste bok: Överallt och ingenstans

Oskar Kroon (1980) är före detta journalist som skolade om sig till bagare. Nu bakar han på deltid för att hinna med sin familj och att skriva. Oskar Kroon debuterade med Mitt fönster mot rymden 2018, en bok för åldern 6-9. En känsloladdad skildring av ett barns rädsla för att förlora en förälder, men också en rättfram vardagshistoria kantad med pizzakartonger, uppklistrade takstjärnor som börjar lossna, myrstackar och grillkvällar. Boken fick ett mycket varmt mottagande av kritikerkåren och tippades av många som favorit inför Augustnomineringarna.

I augusti 2019 utkom Oskar Kroons andra bok, Vänta på vind. En varm, poetisk och känslosam berättelse om Vinga som under en alldeles speciell sommar på morfars ö lämnar barndomen bakom sig. Boken tilldelades Augustpriset 2019 i kategorin Barn och ungdom.

Senaste böcker

Vänta på vind

av Oskar Kroon 2019
  VINNARE AV AUGUSTPRISET 2019  Årets bästa svenska bok inom kategorin Barn & ungdom   Juryns motivering: Det finns mycket att älska med Vänta på vind. Främst kanske den språkliga lättheten, den poetiska tätheten och tonträffen. Men också den fina gestaltningen av huvudpersonen Vinga och hennes morfar, två egensinniga solitärer, skildrade med en värme fjärran från allt stereotypiserande. Stark men ensam växer Vinga i arbetet med att reparera och sjösätta en båt, och i den djupnande vän- och kärleksrelationen till jämnåriga Rut.    Vinga drömmer om havet. Hon tänker bli sjöman och segla till avlägsna hamnar och kanske rädda en eller annan skeppsbruten. Hemma i stan går mamma och är ledsen och pappa har flyttat för gott. Men nu är det sommar hos morfar på ön och allt det andra känns långt bort. Morfar har gett Vinga en gammal snipa som hon ska göra sjöduglig. På ön är allt som det alltid har varit, fast ändå inte. Dagarna dallrar av hetta, och plötsligt börjar en tjej med svart hatt dyka upp på stranden där snipan ligger. Vinga har sett henne några gånger, Rut heter hon. Det enda de verkar ha gemensamt är åldern och att de befinner sig på samma ö. Ändå visar det sig vara så mycket mer.

Sagt om Vänta på vind

Kroons språkliga valörer, inlevelseförmåga, tajmning, blick för gestalter och bifigurer gör boken lika intagande som en snipa gjord med kärlek till hantverkets alla moment. Önskar den många goda år på läsarböljorna.
Daniel Sjölin, Expressen