Författarporträtt

Sara Paborn

Sara Paborns senaste roman Blybröllop (2017), kretsar dock kring bibliotekarien Irene Hussvig, som minst sagt har tröttnat på sin tråkiga man och bestämmer sig för drastiska åtgärder. Boken fick ett mycket varmt mottagande av läsare och kritikerkår.

Sara Paborn har tidigare arbetat som copywriter innan hon satsade på sin författarkarriär. Hon har bland annat skapat appen Poesi på G där välkända personer läser ur hennes diktsamling Vilken tur att vi träffades innan vi dog (2014, Orosdi Back).

Sara Paborn föddes 1972 i Sölvesborg. Hon fick sitt stora genombrott våren 2009 med romanen Släktfeber. Samma år var hon en av sommarvärdarna i Sommar i P1. Efter Släktfeber utkom Tuppen och havet, och sedan En eller annan väg. Saras berättelser handlar ofta om familjerelationer och hur komplexa dessa kan vara; svåra, jobbiga, omöjliga att göra sig fri från, men ändå underbara ibland, och så ofrånkomligt viktiga för oss.

Sagt om Blybröllop

Sara Paborn skriver med oavbrutet gott humör. Som i sina föregående romaner har hon en förledande lättsam ton. På ytan skriver hon en nöjsam grotesk där vi vaggas in i en icke så from förhoppning om att Irene ska lyckas genomföra sin plan. Trots allt är Horst ett rötägg, och invändningen att det vore både enklare och humanare med skilsmässa avfärdas av berättaren. Men det vore orättvist och alltför enkelt att fastna i en sådan läsning. Under den motståndsfria diktionen öppnas andra skikt. Irene berättar om sitt sorgliga äktenskap och sin odåga till make i drastiska ordalag. Hennes kontroll över språket kunde antyda kontroll även över den egna situationen, men under ytan ser vi något annat.
Svenska Dagbladet