Författarporträtt

Sara Paborn

Sara Paborns senaste roman Blybröllop (2017), kretsar dock kring bibliotekarien Irene Hussvig, som minst sagt har tröttnat på sin tråkiga man och bestämmer sig för drastiska åtgärder. Boken fick ett mycket varmt mottagande av läsare och kritikerkår.

Sara Paborn har tidigare arbetat som copywriter innan hon satsade på sin författarkarriär. Hon har bland annat skapat appen Poesi på G där välkända personer läser ur hennes diktsamling Vilken tur att vi träffades innan vi dog (2014, Orosdi Back).

Sara Paborn föddes 1972 i Sölvesborg. Hon fick sitt stora genombrott våren 2009 med romanen Släktfeber. Samma år var hon en av sommarvärdarna i Sommar i P1. Efter Släktfeber utkom Tuppen och havet, och sedan En eller annan väg. Saras berättelser handlar ofta om familjerelationer och hur komplexa dessa kan vara; svåra, jobbiga, omöjliga att göra sig fri från, men ändå underbara ibland, och så ofrånkomligt viktiga för oss.

Sagt om Blybröllop

Blybröllop är roligt och underfundigt skriven, lite som en skröna, med många tokroliga scener för läsaren att skratta åt. Samtidigt planterar Sara Paborn tankar hos läsaren som är av en allvarligare sort: hur mycket får man förvänta sig av sitt eget liv? Det är också fint att se Irenes transformation från underdånig fru till att ta kontrollen över sitt liv.
Annika Koldenius, Borås Tidning