Författarporträtt
Foto: Dan Chung

Tania Branigan

Tania Branigan är för närvarande en av brittiska The Guardians ledarskribenter. Hon har under sju år varit tidningens Kinakorrespondent, och även skrivit för Washington Post och the Australian. "Rött minne - Att minnas och glömma Kinas Kulturrevolution" är hennes litterära debut.

Senaste böcker

Rött minne – Att minnas och glömma Kinas Kulturrevolution

av Tania Branigan 2023
I Rött minne – Att minnas och glömma Kinas Kulturrevolution lyfter Tania Branigan fram aldrig tidigare hörda berättelser från individer som överlevt Maos decennium av galenskap, och låter dessa spränga genom fyrtio år av tystnad. Resultatet blir ett unikt undersökande av Kulturrevolutionen som berättar om hur den forstätter forma och påverka dagens Kina.   En 13-årig vakt från det röda gardet njuter av det stora äventyret och kämpar med sin inre tvivel. En tystad kompositör som står inför döden bestämmer sig för att försöka fånga kaoset i sitt skapande. En idealistisk student blir ’likmästare’. Mer än femtio år senare går Kulturrevolutionen som ett djupt ärr genom hjärtat av det kinesiska samhället, och genom dess medborgarnas själar.   Stationerad i Peking för The Guardian, insåg journalisten Tania Branigan att detta brutala och turbulenta decennium fortsätter att driva och forma Kina till denna dag. Återkommande förtryck och personliga trauman har lett till en nationell minnesförlust; ärret existerar, för det mesta, i form av en starkt närvarande frånvaro.   Rött minne utforskar berättelserna om dem som drivs av rädsla att konfrontera eran – eller längtar tillbaka. Vad händer med ett samhälle där man inte längre kan lita på dem närmast sig? Vad händer med nuet när det förflutna begravs, utnyttjas eller helt har ritats om? Och hur lever man med sig själv, när det värsta är över?

Sagt om Rött minne - Att minnas och glömma Kinas Kulturrevolution

Med en metod som kan jämföras med Svetlana Aleksijevitjs har Branigan intervjuat dussintals personer upprepade gånger och flätar erfarenheterna med egna analyser. Resultatet är ett journalistiskt föredöme för hur man arbetar med minneskultur i allmänhet och Kinas i synnerhet.
Göteborgsposten