Författarporträtt
Foto: Casia Bromberg

Ian McEwan

Senaste bok: Lektioner

Ian McEwan är född 1948 i Hampshire, England. Han tillbringade stora delar av sin barndom i Östasien, Tyskland och Nordafrika eftersom hans far, som var officer, var utposterad där. Han kom tillbaka till England då han var tolv år gammal.

Han har studerat litteraturvetenskap och kreativt skrivande. Efter ett antal novellsamlingar kom till slut hans första roman Kärlekens Raseri 1997. Året därpå kom Amsterdam som gav McEwan Bookerpriset. Han har sedan dess blivit nominerad till priset sex gånger och är ständigt tippat för Nobelpriset för sina romaner som tar sig an frågor som yttrandefrihet, politik, existentiella frågor och moraliska dilemman.

Ian McEwan anses vara en av Englands främsta författare idag. Han debuterade med 1976 med novellsamlingen First love, Last Rite.

Sagt om Nötskal

Berättaren i Ian McEwans nya roman "Nötskal" är ett snart fullgånget foster som sänder ut sin text från mammans livmoder. Ändå har han ett avancerat språk och kan uppfatta allt som händer omkring honom och i världen. Inte sedan P C Jersild lät en friopererad hjärna bli förälskad och berätta om det har jag stött på en lika originell huvudperson.
Arbetarbladet

Alla böcker