Book Cover

Ladda ner presskit: Masha Gessen

Ester och Ruzia – Vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred

1930-tal. Krig och förföljelse råder i Europa och två judiska kvinnor kämpar för sin överlevnad. Den ena är polskan Ester, som kommer från en stad där hela den judiska befolkningen har skickats till getton och till Hitlers koncentrationsläger.
Den andra är Ruzia, en ryskfödd intellektuell, som tvingats underkasta sig Stalins regim. De båda kvinnorna möts i Moskva och blir vänner för livet. Men de blir också släkt när deras barn gifter sig med varandra.

Med hjälp av omfattande research och stor kärlek tecknar Masha Gessen sin mormors och farmors livshistorier och vänskap. En berättelse som utspelar sig under en mörk tid där familj, hopp, kärlek och uthållighet var de enda möjligheterna till överlevnad.

  • Finns som Inbunden
  • Originaltitel Ester and Ruzya: How My Grandmothers Survived Hitler's War and Stalin's Peace
  • ISBN 9789173378253
  • Översättare
  • Genre , ,
  • Releasedatum 2018-04-18
  • Recensionsdagar 2018-04-18
  • Omfång 368 Sidor
För köp av våra böcker hänvisar vi till
Bokus eller Adlibris
samt till övriga återförsäljare av böcker

Sagt om Ester och Ruzia – Vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred

Den fylliga verklighetsskildringen skulle räcka för att göra boken till ett viktigt dokument över det nyss förflutna, men den är dessutom en stor läsupplevelse. Masha Gessen lever sig på ett fullständigt självklart vis in i Esters och Ruzias liv, deras tankar och känslor. Hon fångar deras olika personligheter och gör dem så levande att jag tycker mig höra Esters sorglösa skratt och se Ruzias blyga leende.
Ingrid Elam, Kristianstadsbladet
Detta är en angelägen berättelse om livet i skuggan av nazismen och stalinismen, värd många läsare, många fler än de som tvångsmässigt slukar allt som handlar om Andra världskriget och Stalins terrorvälde.
Mattias Hagberg, Göteborgsposten

Andra böcker av

Ord kan krossa betong

av Masha Gessen 2014
Journalisten Masha Gessen ger en unik inblick i fenomenet Pussy Riot, det feministiska punkkollektivet som fick en hel värld att vända sina blickar mot det ryska samhället och dess brist på demokratiska rättigheter. Den 21 februari 2012 äntrade fem unga kvinnor Kristus Frälsarens Katedral i Moskva iförda neonfärgade kläder, rånarluvor och framförde den nu historiska punkbönen till Jungfru Maria om att frälsa det ryska folket från Vladimir Putin. Den efterföljande rättgången bevakades intensivt av internationell press och fick stor spridning på nätet. Människor över hela världen, däribland celebriteter som Madonna och Paul McCartney, visade sitt stöd för Pussy Riot.

Att överleva envälde

av Masha Gessen 2021
Redan 48 tim efter att Trump segrat i det amerikanska valet 2016 hade Masha Gessens essä Autocracy: Rules for Survival blivit viral. Den lästes och diskuterades av alla som försökte förstå vad som hänt. Som rysk-amerikansk journalist, länge verksam i det allt mer totalitära Ryssland har Masha Gessen utvecklat ett närmast sjätte sinne för tecken på maktmissbruk och autokrati. Tecken som är uppenbara hos Putin, men som hen menar är omisskännliga också hos Trump. Här skildrar Gessen den ödesdigra väg som USA slagit in på under hans presidentskap. Det är inte bara mediernas alltmer kringskurna roll och de försvagade samhällsinstitutionerna som visar tecken på en allvarlig utveckling, det går inte heller att bortse från hur landet på bara några år har förändrats på djupet. Från att ha identifierat sig som en nation byggd på – och av immigranter, ropar nu många i landet på stängda gränser och höga murar. I Att överleva envälde uppmanar Masha Gessen oss att vara uppmärksamma på och hålla emot varje tecken till autokrati – och göra det innan det är för sent.